Suprafaţa pădurilor în România a crescut cu 0,3% în acest an. Această extindere a apărut în urma alocării unor fonduri mai mari pentru împădurire, a declarat, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, la conferinţa Economia verde - Noua provocare a lumii contemporane.
Ministrul a admis că această creştere a fondului de păduri este mică, dar a subliniat că este totuşi un început. De asemenea, Borbely a precizat că este mai potrivit ca pădurile să se afle în administraţia Ministerului Mediului şi Pădurilor decât în cea a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Pădurile reprezintă una dintre cele mai importante probleme la nivel global care se discută acum. Şi chiar dacă avem foarte multe probleme, un prim pas s-a făcut. Eu apreciez foarte mult activitatea MADR, dar cred că este mai potrivit să fie pădurile la MMP. Deci, a fost făcut un prim pas acum doi ani. Ce a însemnat? Că din Fondul pentru mediu am reuşit să alocăm mult mai multe fonduri pentru împădurire şi, după mulţi ani, anul acesta, conform datelor statistice, avem o mică creştere a suprafeţei pădurilor în România: 0,3%, dar este un început. Şi anul trecut şi anul acesta vom putea să alocăm de circa 10 ori mai multe fonduri decât în anii trecuţi pentru împăduriri. Este o zonă strategică, evident foarte importantă”, a spus Borbely.
UNDP România, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, a organizat, marţi 22 noiembrie 2011, o masă rotundă pe tema conferinţei ONU privind dezvoltarea durabilă (Rio+20).
Dezbaterea a avut loc pe marginea contribuţiei pe care o poate aduce România la Summitul Rio+20 de anul viitor şi la tematicile acestuia, precum economia verde (Green Economy) în contextul dezvoltării durabile şi eradicării sărăciei, precum şi cadrul instituţional pentru dezvoltarea durabilă.
La eveniment au participat instituţii publice, reprezentanţe diplomatice, ONG-uri, reprezentanţi ai mediului academic şi de afaceri.
sursa: Agerpres