Conform unor estimări recente ale analiştilor germani, se apreciază că, în acest sezon, producţia de rapiţă a UE-27 va fi cu 2,4% mai mică decât sezonul precedent, ajungând astfel la 21 milioane tone. Este de aşteptat ca producţii mai mici să fie obţinute în Franţa şi Germania, mai ales comparativ cu recolta 2009.
Cu toate acestea este acoperit necesarul de rapiţă al UE-27 care se menţine constant la cca 25,5 milioane tone. Acest lucru este posibil ca urmare a creşterii importurilor de la 0,65 milioane tone cât a fost anul anul trecut, la 3 milioane tone în sezonul 2010/11.
În 2009/10 Germania a impus creşterea procentului de biodiesel în combustibil de la 5% cât a fost în 2008/09 - la 7% în 2009/10. Sezonul acesta procentul de biodiesel în combustibil rămâne acelaşi (7%).
La nivelul Uniunii Europene, se estimează că stocul de seminţe de rapiţă, la încheierea sezonului, va fi de cca. 1,1 milioane de tone, în scădere de la 1,48 milioane tone cât a fost stocul la finalul sezonului 2009/10.
Recent a fost dat publicităţii un raport al Comisiei Europene intitulat „Comerţul global şi impactul asupra mediului al mandatului UE în domeniul biocombustibililor” („Global trade and environmental impact of the EU biofuels mandate”) modele de posibil impact al Directivei pentru energia regenerabilă (Renewable Energy Directive - RED).
Raportul este pozitiv cu privire la efectele de reducere a emisiilor de biocarburanţi din prima generaţie, precum şi cu privire la beneficiile de mediu ale liberalizării comerţului cu biocombustibili. Acesta sugerează că astfel se va îmbunătăţi performanţa politicilor de reducere a emisiilor toxice. Modelul UE aplicat se bazează pe o cotă de 5,6% biocombustibili în combustibilii destinaţi transportului rutier în 2020.
Italia a sechestrat un transport de biodiesel din SUA
European Biodiesel Board (EBB) a raportat că încărcătura de 10 mii de tone de biodiesel a fost confiscată de către autorităţile portuare italiene, la mijlocul lunii martie, ca urmare a suspiciunilor privind originea declarată.
Transportul a fost declarat ca fiind „de origine canadian”, dar unele dovezi indică faptul că acesta provine de fapt din SUA. EBB a şi sugerat anterior că procesatori din Statele Unite exportă în Uniunea Europeană prin intermediul unei ţări terţe în scopul de a evita taxele antidumping introduse în iulie 2009. Dacă suspiciunile autorităţilor italiene sunt corecte, atunci acest lucru va furniza dovezi ferme pentru a susţine acuzaţiile EBB.