Prima fabrică de bioetanol şi biogaz din România se va construi în localitatea harghiteană Remetea, o parte din fonduri fiind asigurate printr-un proiect european.
Directorul firmei care a câştigat proiectul în valoare de trei milioane de euro, Andras Csaba, a declarat, pentru Agerpres, că lucrările de construcţie vor începe, cel mai probabil, în primăvara anului viitor şi se speră că fabrica va începe să funcţioneze, cel mai târziu, în 2013.
Fabrica va fi unică în România întrucât va produce bioetanol folosind produse agricole din zonă, iar din borhotul rezultat se va obţine biogaz ce va fi folosit pentru nevoile fabricii. „Folosind produse agricole din zonă, de la sfeclă până la porumb, vom produce bioetanol. Apoi, din borhotul rezultat se va obţine biogaz, pe care-l vom folosi pentru nevoile firmei, iar resturile vor fi compostate şi se vor utiliza ca îngrăşământ. Practic nimic nu se pierde", a declarat Andras Csaba.
Nu calitatea contează, ci cantitatea
Localitatea Remetea a fost aleasă ca loc de construire a fabricii din cauză că, în zonă sunt peste 12.000 de hectare de teren necultivate, întrucât oamenii nu au unde să-şi valorifice produsele. „Pentru noi nu e importantă calitatea, ci doar cantitatea produselor. Şi încercăm să creştem numărul de producători agricoli din zonă, oferindu-le o piaţă de desfacere şi pentru produse de calitate mai slabă”, a spus investitorul harghitean.
Acesta a precizat că prin deschiderea fabricii vor fi create 15 noi locuri de muncă fixe şi se preconizează că alte 100 de persoane, de la care se vor achiziţiona produsele agricole, vor avea de câştigat.
Andras Csaba speră că va exista şi piaţă de desfacere pentru bioetanol, în condiţiile în care, în prezent, România importă anual 100.000 de tone din acest combustibil.
Potrivit sursei citate, valoarea totală a investiţiei se va ridica la 6,5 milioane de euro, din care 3 milioane euro vor fi asiguraţi printr-un proiect european.