Adama
AGRICOVER

Presa franceză scrie despre „pădurea” de 120 de eoliene din România

Publicat: 05 octombrie 2011 - 13:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Grupul CEZ din Cehia este unul din primii furnizori de energie străini care a pătruns în România. În zona satului Cogealac, din Doborgea, a răsărit o pădure de 120 de eoliene, scrie ziarul Les Echos în ediţia de miercuri.

Cel mai mare parc de eoliene din Europa, de o capacitate de 600 MW, este departe de a fi terminat, afirmă Arnaud Daubignon, directorul departamentului de întreţinere a sitului. Prima fază, care trebuie să cuprindă 139 de turbine, este aproape finalizată, iar lucrările pentru a doua tranşă, de 101 eoliene, au început deja.

Costul iniţial al investiţiei era de 1,1 miliarde de euro, dar „bugetul prevăzut va fi depăşit deoarece avem o întârziere de un an”, precizează Jan Veskrna, directorul CEZ pentru România.
Nu au fost totuşi multe grupuri străine care să dorească să instaleze turbine în această regiune. „Noi venim dintr-o fostă comunistă şi poate că acest lucru ne-a încurajat să facem primii pasul”, explică directorul CEZ.

Dificultăţi întâmpinate în implementare

România nu duce lipsă de condiţii favorabile pentru astfel de investitori, iar pe malul Mării Negre, briza suflă aproape în permanenţă. Timp de trei ani, patru asociaţi s-au ocupat de închirierea terenurilor, de obţinerea autorizaţiei de construcţie, semnarea contractului de distribuţie cu Transelectrica şi de comandarea primelor 139 de turbine la General Electric. A fost extrem de greu mai ales în ceea ce priveşte terenurile, din cauza fărâmiţării acestor proprietăţi, potrivit unui reprezentant al grupului.

De asemenea, politicienii români nu au votat încă decretul de aplicare a legii privind certificatele verzi, adoptată în 2008. „În consecinţă, încă nu primim subvenţia care ar putea ajunge la 55 de euro pentru fiecare MW/h produs de o eoliană”, precizează Veskrna. O întârziere care costă scump: pentru un parc de 600 MW care funcţionează 8.000 de ore pe an, pierderea este de 264 milioane de euro.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2109 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ziua Mondială a Habitatului: FAO solicită protejarea arborilor din oraşe

Ziua Mondială a Habitatului: FAO solicită protejarea arborilor din oraşe

Cu prilejul Zilei Mondiale a Habitatului, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pledează pentru protecţia arborilor şi pădurilor din oraşe şi din jurul acestora, prin politici şi investiţii orientate spre îmbunătăţirea mediului înconjurător într-o lume din ce în ce mai urbanizată.

Tabără: Producţia vegetală destinată obţinerii de energie nu va afecta producţia de alimente

Tabără: Producţia vegetală destinată obţinerii de energie nu va afecta producţia de alimente

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că în următorii 50 de ani România nu va avea probleme care să afecteze producţia de alimente a ţării, în contextul în care o parte din producţia vegetală va fi destinată obţinerii de energie.

Prima fabrică de bioetanol şi biogaz din România

Prima fabrică de bioetanol şi biogaz din România

Prima fabrică de bioetanol şi biogaz din România se va construi în localitatea harghiteană Remetea, o parte din fonduri fiind asigurate printr-un proiect european.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii