Fermierii americani ar putea asigura anual o cantitate de 155 milioane tone de reziduuri vegetale şi alte 60 milioane tone de gunoi de grajd pentru generarea de biocombustibili şi energie electrică verde.
Potrivit Union of Concerned Scientists (UCS), asociaţie dedicată luptei pentru protejarea mediului, utilizarea acestor resurse de biomasă pentru alimentarea transporturilor şi pentru a genera electricitate poate fi o alternativă durabilă la combustibilii fosili, principala sursă de poluare a atmosferei terestre.
Reprezentanţii UCS susţin că până în anul 2030, cu sprijinul fermierilor americani, s-ar putea obţine anual 10 miliarde de galoane de etanol sau 166 miliarde de kWh de energie electrică, ceea ce reprezintă echivalentul a circa 4 la sută din consumul total al SUA în 2010.
În acest sens, UCS recomandă adoptarea practicilor agricole moderne, cum ar fi tehnologia no-till, pentru combaterea eroziunii solului şi conservarea apei. Pe de altă parte, utilizarea digestoarelor anaerobe, pentru extragerea biogazului din gunoiul de grajd, poate reduce semnificativ emisiile de metan şi ajută la încorporarea eficientă a nutrienţilor în sol, curăţând în acelaşi timp apele reziduale. Biogazul obţinut poate apoi oferi căldură şi electricitate în fermă sau poate fi în continuare purificat şi livrat statului ca sursă de energie regenerabilă.
Statul Iowa are cel mai mare potenţial de utilizare a resurselor de biomasă pentru producţia de energie verde, cu peste 30 de milioane tone de resturi vegetale colectate anual. Arkansas este la o treime din acest potenţial, la fel ca Texas, unde o bună parte din populaţie se ocupă de creşterea vitelor.