Adama
AGRICOVER

Agricultura românească ar putea deveni sursă de energie, iar porumbul - plantă industrială

Publicat: 18 septembrie 2011 - 18:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat recent, că fermierii români nu ar trebui să aibă reţineri în a se orienta spre producţia de energie pe bază de biomasă, porumbul devenind din ce în ce mai mult o plantă industrială în ţări ca Germania sau Statele Unite ale Americii.

„Este pentru prima dată, de foarte, foarte mulţi ani, când preţul porumbului depăşeşte preţul grâului. O altă apariţie spectaculoasă de un anumit tip în piaţă. Asta înseamnă menţinerea unui preţ suspendat la grâu, pentru că parte din producţia de porumb - şi aici este o altă problemă de deschidere şi nu trebuie să avem reţineri - este orientată spre alte sectoare decât cele de furaj şi alimentaţie. Porumbul devine o plantă industrială şi devine o principală sursă producătoare de energie”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, porumbul devine o sursă pentru obţinerea de etanol, de biogaz şi energie electrică, în timp ce în România suprafaţa cultivată cu porumb a fost redusă la circa 2,2 milioane hectare, faţă de 3,2 milioane hectare în urmă cu zece ani.

Porumb MG_b

Porumbul va fi o „plantă câştigătoare”
Şeful Agriculturii româneşti susţine că porumbul va fi „o plantă câştigătoare” în viitor, deschizând calea spre utilizări industriale, iar România va trebui să îşi utilizeze la maximum potenţialul agricol.
„România a valorificat potenţialul agricol, până acum un an, doi, la nivel de 35-40%. Ne rămân aproape 60% creşterile economice. Acum unii îşi pun problema ce facem cu atâta producţie, cum ne descurcăm cu ea. Foarte bine, ieşind în piaţa mondială. (...) România trebuie să producă la maximum. Or, în România rămâne excedent inclusiv pentru alimentaţie şi furaj, dar rămâne extrem de multă materie primă organică pentru ceea ce înseamnă producerea de energie”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Vizualizat: 5342 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Recoltele fermierilor sălăjeni: bogate la cartofi, slabe la struguri

Recoltele fermierilor sălăjeni: bogate la cartofi, slabe la struguri

Comparativ cu cantitatea estimată, producţia de cartof ar putea fi dublă  anul acesta. În acelaşi timp, la struguri şi la mere se anunţă recolte slabe, potrivit spuselor lui Ioan Bujiţă, directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj.

Sectorul agricol românesc a pierdut trei milioane de hectare şi un milion de taurine

Sectorul agricol românesc a pierdut trei milioane de hectare şi un milion de taurine

Trei milioane de hectare de teren au fost scoase din circuitul agricol în România, iar efectivul de taurine a scăzut cu un milion de capete în perioada 2002-2010, a declarat recent Petre Daea, preşedintele Comisiei de agricultură din Senat.

Ministrul Agriculturii: Nu sectorul agricol este de vină pentru preţurile produselor agroalimentare

Ministrul Agriculturii: Nu sectorul agricol este de vină pentru preţurile produselor agroalimentare

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că s-ar face „o mare şi gravă eroare” dacă producătorii primari ar fi obligaţi să îşi vândă recolta mai ieftin, el afirmând că nu sectorul agricol este de vină pentru preţurile actuale ale produselor agroalimentare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii