Plantele energetice reprezintă afacerea viitorului fiind o investiţie foarte bună pe timp de criză. Salixul, un soi de salcie care poate fi folosit cu succes pe post de combustibil în locul lemnelor, rumeguşului ori gazului metan, se cultivă deja pe mai multe zeci de hectare din judeţul Covasna şi a rezistat foarte bine secetei din această vară, a declarat preşedintele Green Energy, Vajda Lajos.
Cea mai mare cultură de salix din judeţul Covasna se întinde pe o suprafaţă de 45 de hectare în localitatea Poiana. Proprietarul acesteia, Domokos Arpad, a declarat că salixul nu este o plantă pretenţioasă, îi merge bine şi pe ploaie şi pe secetă, iar culturile însămânţate în luna mai a.c au deja aproape doi metri înălţime. Plantele se culeg asemenea porumbului, se toacă şi se transformă în peleţi pentru încălzirea locuinţelor pe timpul iernii. Potrivit acestuia, investiţia se ridică la aproape 2.500 de euro la hectar, dar plantarea se face o dată la 30 de ani.
Preşedintele Green Energy susţine că salixul poate fi folosit cu succes şi pe post de parazăpezi pe marginea drumurilor, dar reprezintă o soluţie foarte bună pentru a scăpa de nămolurile de la staţiile de epurare. „Avantajele sunt multiple - scăpăm de acest nămol care poate fi folosit ca îngrăşământ, protejăm mediul înconjurător pentru că salixul produce oxigen, îl folosim ca sursă de energie alternativă şi nu mai ardem pădurile şi în plus pământul nu mai stă pârloagă”, a mai spus Vajda Lajos menţionând în context că numai în judeţul Covasna există aproape 15.000 de hectare de teren slab productive, mlăştinoase ori pur şi simplu nelucrate, care s-ar preta pentru această cultură.
Asociaţia „Green Energy” din Sfântu Gheorghe a organizat marţi o acţiune de popularizare a plantelor energetice şi a avantajelor utilizării biomasei, acţiune la care au participat specialişti, oameni de afaceri şi fermieri din mai multe judeţe ale ţării.
Printre participanţii la acestă acţiune s-au numărat agricultori din judeţele Bacău, Suceava şi Botoşani interesaţi de salcia energetică şi o firmă din judeţul Neamţ care ar putea produce utilaje de plantare şi recoltarea salixului.
Sursa: Agerpres