Adama
AGRICOVER

Biocarburanţii ar putea fi competitivi în industria aviatică până în 2020

Publicat: 26 februarie 2012 - 10:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Unii biocombustibili ar putea fi o soluţie viabilă pentru industria aeronautică până la sfârşitul acestui deceniu, în cazul în care guvernele vor semnala necesitatea dezvoltării acestui sector, se arată într-un raport Bloomberg New Energy Finance, furnizor de date şi ştiri financiare cu sediul la Londra.

Costul biocarburanţilor pe bază de uleiuri vegetale non-alimentare ar putea ajunge la un nivel apropiat combustibililor convenţionali până în 2018, cu condiţia ca producţia să devină din ce în ce mai eficientă.

În schimb, biocombustibilii pe bază de uleiuri vegetale comestibile, cum ar fi cele din soia, palmier sau seminţe de rapiţă, nu pot deveni pe deplin cometitivi, în timp ce un al treilea tip de biocarburanţi, obţinuţi din materie lemnoasă, este puţin probabil să fie luat în calcul de companiile aeriene, din raţiuni economice.

Un alt proces ce urmăreşte obţinerea de biomasă celulozică, prin tehnologia de conversie pirolitică, care ar putea fi certificat în următorii doi ani, pare mai promiţător pentru industria aeronautică în ceea ce priveşte adoptarea unui biocombustibil competitiv din punct de vedere al costurilor de producţie.

Până în anul 2018, susţin analiştii, biocombustibilii obţinuţi prin hidro-tratarea uleiurilor vegetale non-alimentare, cum ar fi cele derivate din jatropha şi camelina, sau chiar piroliza de materii prime celulozice, ar putea deveni competitivi din punct de vedere economic, în condiţiile în care combustibilii fosili ar urma să includă şi taxa pentru emisiile de carbon.

ulei_de_soia_b

Companiile aeriene au manifestat în ultima vreme interes faţă de biocarburanţi, ca o modalitate de reducere a emisiilor de carbon şi îmbunătăţirea prerogativelor lor de mediu. Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni şi-a propus ca până în 2020 circa 6 procente din combustibilul utilizat în industria aviatică, sau 8 miliarde de litri, să fie asigurate de biokerosen.

Uniunea Europeană a extins anul acesta sistemul de comercializare a cotelor de emisie pentru industria aeronautică, forţând transportatorii care folosesc spaţiul aerian al UE să achiziţioneze cote pentru a compensa emisiile de dioxid de carbon.

Raportul Bloomberg New Energy Finance spune că preţul combustibililor pentru aviaţie utilizând ca materie primă uleiuri vegetale ar putea ajunge la 1,2 dolari litrul în cazul în care s-ar trece la producţia pe scară largă. Cea mai bună soluţie pare fi însă biocarburantul extras din arborele de jatropha, a cărui preţ se estimează că va ajunge până în 2018 la 0,86 dolari, în condiţiile în care în prezent un litru de kerosen costă în jur de 0,85 dolari.

Vizualizat: 2533 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Lufthansa renunţă la zborurile cu biokerosen

Lufthansa renunţă la zborurile cu biokerosen

Compania aeriana Lufthansa a încheiat zborurile experimentale efectuate timp de şase luni între Frankfurt şi Hamburg utilizând biokerosen obţinut din materii prime produse în Mozambique.

Alte articole in aceasta categorie

Pășunile care sunt scoase din circuitul agricol!

Pășunile care sunt scoase din circuitul agricol!

19 iulie 2024 - 10:28

Legea pășunilor se modifică. O parte din pășuni sunt scoase din circuitul agricol pentru a putea fi folosite la producerea energiei electrice. Ce se întâmplă cu aceste suprafețe, pe unele din ele sunt amenajamente pastorale?

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

19 iulie 2024 - 08:50

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Producția germană de bioetanol crește

Producția germană de bioetanol crește

30 martie 2023 - 09:43

În ciuda prețurilor volatile la energie și la materiile prime, producătorii germani de bioetanol au crescut ușor producția (+2,0%) anul trecut, la peste 715.000 de tone (2021: 701.000 de tone), se arată în raportul Asociației Germane a Industriei Bioetanolului (BDBe). De asemenea, consumul de bioetanol sustenabil certificat şi în special vânzările de combustibil Super E10 au crescut abrupt, se subliniază în raportul BDBe.

Digestia anaerobă în Franţa

Digestia anaerobă în Franţa

30 noiembrie 2022 - 19:26

Franţa deţine peste 1.400 de instalaţii de digestie anaerobă, sectorul agricol reprezentând 47% din totalul acestor staţii de producţie a biogazului.

Cargill și BDI anunță deschiderea unei fabrici de biodiesel

Cargill și BDI anunță deschiderea unei fabrici de biodiesel

01 iulie 2022 - 14:41

Uzina în valoare de 150 de milioane de dolari reprezintă prima investiţie de amploare a Cargill în sectorul biodieselului şi permite producerea anual a cca. 115.000 de tone de biodiesel. Construită de către BDI-BioEnergy International GmbH, fabrica din Ghent (Belgia) transformă uleiurile uzate și deşeurile în biodiesel.

Mii de turbine eoliene afectate de un atac cibernetic!

Mii de turbine eoliene afectate de un atac cibernetic!

03 martie 2022 - 10:21

Deşi am putea spune că nu este războiul nostru, criza din Ucraina începe să ne afecteze şi pe noi, ceilalţi europeni. De trei zile, circa 6.000 de turbine eoliene de pe continent sunt ţinta unui puternic atac cibernetic.

Legea cerută de un român Comisiei Europene privind vânzarea de lemn! RĂSPUNSUL Comisiei!

Legea cerută de un român Comisiei Europene privind vânzarea de lemn! RĂSPUNSUL Comisiei!

06 ianuarie 2022 - 10:38

PETIȚIE ADMISĂ! Cetățeanul român Cosmin Florian Ignatiuc a transmis Parlamentului European o petiție prin care cere adoptarea unei legislații europene care să îi oblige pe producătorii și pe vânzătorii de produse din lemn să eticheteze sursa lemnului și să se înscrie într-o bază de date la nivel european.

UE - consumul de biocombustibili scade până în 2031

UE - consumul de biocombustibili scade până în 2031

14 decembrie 2021 - 14:27

Consumul de biocombustibili în Uniunea Europeană va scădea până în 2031, pe măsură ce transportul rutier va utiliza mai puţin combustibilul fosil iar importurile de ulei de palmier vor scădea vertiginos ca urmare a reglementărilor mai stricte în materie de mediu, anunță Comisia Europeană. În raportul privind perspectivele agricole 2021-2031, Comisia a estimat că utilizarea de biodiesel în UE va scădea cu 24%, ajungând la 14,3 miliarde de litri în 2031, după un vârf de 18,9 miliarde de litri în 2023.

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

Apa pentru agricultură, o problemă pe care România n-o mai poate amâna!

01 iulie 2021 - 23:21

Clubul Fermierilor Români propune elaborarea și aplicarea unei strategii naționale de gestiune integrată a apei pentru agricultură.

Germania - Vânzările record de BIODISEL în 2020

Germania - Vânzările record de BIODISEL în 2020

12 martie 2021 - 11:17

Aproape 2,8 milioane de tone de biocombustibili au fost încorporate în amestecurile de motorină comercializate în Germania, în 2020, cel mai înalt nivel de la introducerea cotelor în 2007. Informațiile au fost furnizate de Union zur Förderung von Oel- und Proteinpflanzen (UFOP) e.V. (Uniunea pentru promovarea plantelor oleaginoase și proteice) şi provin din statisticile publicate de Oficiul federal pentru afaceri economice și controlul exporturilor (BAFA), Germania.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii