Fermierii români vor avea mai puțin de plătit la bugetul de stat. De la 1 ianuarie 2016, de pe lista de biruri, taxe și impozite a fost tăiată o taxă. Care este aceasta?
Deși nu a fost eliminată complet din noul Cod fiscal, fermierii români sunt singura categoria care nu mai e obligată să achite această taxă. Este vorba de taxa pe construcții speciale sau taxa pe stâlp, cum a mai fost botezată. La începutul anului 2015, fermierii trebuiau să plătească o taxă de 1%.
Taxa pe construcţii speciale a fost introdusă la începutul anului 2014 şi se aplica pentru construcţiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, stații de pompare și canale pentru irigații, platforme betonate, hale, silozuri, adăposturi pentru animale. Cu alte cuvinte, alte construcții decât cele cu destinația de locunță sau birouri, deja impozitate. Agricultorii români au protestat încă de la introducerea acestei taxe.
În primul an, taxa pe care au plătit-o fermierii pentru construcții speciale a fost de 1,5%. La începutul anului 2015, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat un decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 102/2013 care aducea schimbări în Codul fiscal. Astfel, taxa pe stâlp a fost redusă la 1%. Dar fermierii români nu au fost scutiți de plata taxei. De anul acesta, agricultorii nu vor mai plăti această taxă.
Ce alte avantaje le aduce noul Cod fiscal fermierilor? Dacă au mai mult de 2 angajați, fermierii plătesc un impozit pe venit de doar 1% față de 2% cât plătesc întreprinzătorii cu un singur angajat. De asemenea, impozitul pe dividende s-a redus la 5%, iar curentul electric este mai ieftin cu 3,5%. Analiștii financiari apreciază că reducerea impozitului pe dividende va avea un impact asupra bugetului de 1,3 miliarde de lei.
Fundația revistei Ferma a făcut o campanie susținută pentru eliminarea taxei pe stâlp din agricultură. În cele din urmă, eforturile nu au rămas fără răsplată.