Adama
AGRICOVER

Tabără vrea taxa pe pârloagă urgent: Între 200 şi 400 lei/ha/an vor plăti proprietarii terenurilor nelucrate

Publicat: 28 octombrie 2011 - 13:42
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Proprietarii de terenuri agricole, fie ei agricultori sau nu, care nu întreţin în bune condiţii şi nu igienizează terenurile riscă amenzi de la 200 lei la 400 lei pe hectar pe an, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă al Ministerului Agriculturii, ale cărei prevederi ar putea fi aplicate, cel mai devreme, de la începutul anului viitor.

Proiectul de OUG defineşte terenul nelucrat  ca fiind “orice suprafaţă de teren arabil, pajişti permanente, culturi permanente cu destinaţie agricolă care a fost utilizată anterior ca suprafaţă agricolă sau alte tipuri de terenuri neagricole, extravilane sau intravilane, care în cursul anului de referinţă pentru anchetă (anul în care se face controlul) nu mai este lucrat, nu participă la sistemul de rotaţie a culturilor şi care nu îndeplineşte anumite standarde de igienizare".

camp-cu-ciulini_b

Pentru a respecta aceste standarde, potrivit proiectului de OUG elaborat de Ministerul Agriculturii, proprietarii de pajişti permanente trebuie să asigure un nivel minim de păşunat sau să cosească pajiştile cel puţin o dată pe an, iar pe terenurile agricole, precum şi pe terenurile neagricole extravilane, inclusiv pe cele care nu sunt folosite în scopul producţiei, deţinătorii acestora au obligaţia să să desfăşoare activităţi agricole ce au drept scop să evite instalarea buruienilor.

200 lei/ha în primul an, 300 lei/ha în al doilea an şi de 400 lei/ha, începând cu al treilea an consecutiv în care proprietarul îşi lasă terenurile pârloagă

Angajaţi ai APIA şi ai Direcţiilor agricole (pentru terenurile care nu intră la plata pe suprafaţă) vor constata, vor sesiza şi vor verifica dacă proprietarii îşi întreţin terenurile curate. Dacă regulile nu sunt respectate, proprietarii vor fi mai întâi somaţi, în scris, să îşi cureţe terenurile, iar dacă nu o fac, vor primi amenzi de 200 lei/ha în primul an, 300 lei/ha în al doilea an şi de 400 lei/ha, începând cu al treilea an consecutiv în care îşi lasă terenurile pârloagă, însă valoarea amenzii se poate modifica prin Hotărâre de Guvern, se mai prevede în proiectul de act normativ.

Cine scapă de amendă?

Singurii care scapă de amenzi chiar dacă nu îşi igienizează terenurile pe care le au în proprietate sunt:
-proprietarii de terenuri care şi-au pierdut capacitatea de producţie pentru culture agricole sau silvice prin degradare şi poluare;
-proprietarii de terenuri afectate de calamităţi naturale;
-proprietarii care şi-au pierdut capacitatea de muncă, dovedită pe bază de documente medicale, din cauză de bătrâneţe, forţă majoră, sau din alte motive pentru care nu sunt vinovaţi
-proprietarii terenurilor din categoria de folosinţă „curţi construcţii”
-proprietarii terenurilor cu destinaţie forestieră
-proprietarii terenurilor aflate permanent sub ape.

 Pârloagă_b

“Această măsură vizează interesul public şi constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”, se precizează în proiectul iniţiat de Ministerul Agriculturii. Prevederile ar putea fi aplicate, cel mai devreme, de la începutul anului viitor, având în vedere că Ordonanţa nu a fost încă aprobată de Guvern, iar după intrarea în vigoare a acesteea, Ministerul Agriculturii şi APIA au la dispoziţie 60 de zile pentru a elabora Normele de aplicare şi procedurile de verificare, constatare şi sesizare privind nerespectarea obligaţiilor prevăzute în Ordonanţă.

Singura organizaţie consultată pentru elaborarea proiectului a fost Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului – ICPA Bucureşti.

Ministerul Agriculturii nu menţionează câţi bani estimează că va strânge la buget din această taxă, dar spune că speră să reducă suprafeţele nelucrate, care au ajuns la circa 10-15% din suprafaţa arabilă a ţării.

Vizualizat: 7197 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fermierii care lasă pământul pârloagă ar putea rămâne definitiv fără subvenţii

Fermierii care lasă pământul pârloagă ar putea rămâne definitiv fără subvenţii

Fermierii care nu-şi lucrează pământul ar putea fi excluşi definitiv de la subvenţii, a declarat, luni, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în faţa membrilor comisiilor parlamentare de specialitate, reunite.

Traian Băsescu: Taxa pe pârloagă - o măsură necesară

Traian Băsescu: Taxa pe pârloagă - o măsură necesară

Prezent, duminică, la Şcoala de vară a tinerilor democraţi-liberali, de la Eforie Nord preşedintele Traian Băsescu a declarat, că mărirea taxei pe pământurile nelucrate este o măsură necesară.

Tabără: Taxa pe pârloagă rămâne de actualitate

Tabără: Taxa pe pârloagă rămâne de actualitate

Problema sancţionării a celor care nu-şi lucrează terenurile şi le lasă neîngrijite e de actualitate, urmând ca proiectul care legiferează această chestiune să intre în dezbatere în această toamnă, a declarat Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la sfârşitul săptămânii trecute la Zlatna, în judeţul Alba, după ce reprezentanţi ai ministerului Agriculturii anunţaseră în urmă cu câteva luni că se va renunţa, deocamdată, la taxa pe pârloagă, dat fiind că suprafaţa necultivată în acest an a scăzut sub 1 milion de hectare şi că românii au, oricum, prea multe taxe de plătit.

Pământul românesc vândut străinilor a devenit... pârloagă

Pământul românesc vândut străinilor a devenit... pârloagă

Preţurile mici ale terenurilor şi legislaţia agricolă incertă au înstrăinat o parte din pământul României. Expansiunea investitorilor străini dau motive de îngrijorare autorităţilor.

Taxa pe pârloagă s-a anulat

Taxa pe pârloagă s-a anulat

Autorităţile au renunţat la ideea taxei pe pârloagă, datorită faptului că suprafaţa terenului nelucrat a scăzut sub un milion de hectare. De preferat ar fi stimularea agricultorilor pentru a-şi lucra pământul.

Taxa pe pârloagă, o dorinţă personală a ministrului agriculturii?

Taxa pe pârloagă, o dorinţă personală a ministrului agriculturii?

Ministrul Agriculturii a declarat, încă de la preluarea mandatului, că intenţionează să elaboreze un act normativ conform căruia fermierii care nu îşi lucrează terenurile agricole vor fi obligaţi să plătească o taxă asemănătoare cu subvenţia pe care o plăteşte ministerul la hectar. 

Deputatul PDL Valeriu Alecu se opune taxei pe pârloagă

Deputatul PDL Valeriu Alecu se opune taxei pe pârloagă

''Până nu definitivăm problemele de cadastru agricol şi nu finalizăm acordarea titlurilor de proprietate, nu vom putea avea o imagine exactă a persoanelor care nu-şi lucrează terenul agricol'', a mai spus parlamentarul democrat-liberal, care reprezintă în Camera deputaţilor localităţile rurale din Câmpia Bărăganului.

Taxa pe pârloagă, la valoarea subvenţiei pe hectar

Taxa pe pârloagă, la valoarea subvenţiei pe hectar

„Lucrăm la elaborarea actului normativ, care trebuie corelat şi cu Legea arendei, cu Legea pieţei funciare. Urmează să îl discutăm într-o şedinţă de guvern. Cuantumul se ridică aproape de ceea ce înseamnă subvenţia pe care o plătim pe hectar”, a precizat ministrul, citat de Agerpres.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Alexander leg.a V a Macedonica
|
11. 01, 2011. Tuesday 09:21

Neindoios, ca e o masura care printre altele urmareste ruinarea si deposedarea micilor proprietari de pamant, de terenurile pe care nu le cultiva,pentru ca nu au posibilitati,iar cand le cultiva inregistreaza pierderi.Marii si micii latifundiari urmaresc sa acapareze pe nimic terenurile micilor proprietari.Vorbim de latifundiari romani dar si de strainii care desi constitutia nu le permite sa dobandeasca terenuri in Romania,au cumparat peste 1 000 000 ha care sub diverse subterfugii, in fond ilegaliti ce nu a-au fost controlate de niciun organ al statului.Si jaful continua,iar onor minisrerul agriculturii nu face nimic,ci numai se vaieta ca terenurile sunt luate de straini. Asteptam masuri eficiente,fiindca peste 10% din terenul arabil e al strainilor!!!

1.
oldmen
|
10. 29, 2011. Saturday 21:19

bine ca vom avae bani pt subventii. ca pana an prezent nimeni nu a primit nimic ,pt sprijin pe suprafata nu se face ordonanta.?Vom distruge tufisurile habitatul pasarilor .ce vor spune ecologisti?sarace pasarele.Tata spune "ca -i usor lu-i Dumnzeu sa creasaca pasari pe graul nostru"Pai da am avut paguba de60%la floarea soarelui toti din zona noastra.Poti tot pusca ca dupa un timp se obisnuiesc si cu asta.Ar trebui otrava dar nu e voie.Sau ordonanta de urgenta sa mearga in padure nu pe samanaturi.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii