Producţia alimentară a Africii, va trbui să se tripleze în următorii 40 de ani pentru a-şi putea hrăni populaţia în creştere rapidă, potrivit unei estimări a Băncii Mondiale.
Trimisul special al Băncii Mondiale pentru schimbările climatice, Andrew Steer, a descris nevoile continentului în faţa unui auditoriu compus din miniştri africani, care s-au reunit marţi şi miercuri în capitala economică sud-africană
O "provocare extraordinară" în contextul schimbărilor climatice actuale
Triplarea recoltei este o „provocare extraordinară”, mai ales prin faptul că este necesară creşterea producţiei într-un mediu din ce în ce mai ostil din cauza schimbărilor climatice şi aceasta, a subliniat Steer, în condiţiile în care se aşteaptă ca populaţia africană să se dubleze în perioada respectivă.
Continentul african număra 1,05 miliarde de locuitori, în iunie 2011, potrivit Institutului Naţional de Studii Demografice (INED) din Paris. Creşterea ar urma să fie foarte mare în Africa subsahariană, unde este de aşteptat ca populaţia să ajungă de la puţin peste 600 milioane de oameni în 2000 la aproape 3,4 miliarde în 2100, conform INED.
Se preconizează recolte mai mici cu 28%
„În absenţa unor măsuri ferme, se estimează că recoltele vor scădea cu aproximativ 28% în Africa în următoarele şase - opt decenii chiar dacă reuşim să limităm încălzirea temperaturii cu aproximativ 2 grade, ceea ce multi experţi consideră aproape imposibil”, a adăugat Steer.
Conferinţa ONU asupra schimbărilor climatice urmează să se desfăşoare între 28 noiembrie şi 9 decembrie la Durban (estul Africii de Sud).
Aceasta va fi o oportunitate unică pentru Africa de a „influenţa agenda mondială în chestiunea climatului”, a subliniat unul din liderii Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), Alexander Mueller, prezent la reuniunea de la Johannesburg.
Agricultura asigură 30% din PIB-ul ţărilor Africii subsahariene
Agricultura este sectorul de bază în multe ţări din Africa subsahariană, sector în care activează 60% din populaţie şi care generează 30% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit FAO.
Continentul negru este provocat la a „creşte productivitatea agriculturii sale şi a veniturilor în zonele rurale”, a spus acesta, prezentând conceptul agriculturii „compatibile cu mediul” dezvoltat de FAO.
Banca Mondială susţine însă, că „schimbatrea climatică ar putea reduce în mod substanţial recolta până în 2050”. „Circa 650 milioane de persoane depind de producţia agricolă legată de precipitaţii şi mediul fragil, expus la deficit de apă şi degradarea mediului”, potrivit FAO. sursa: agerpres