• Până la 31 mai 2013, se aşteaptă să intre la bugetul de stat 820 de milioane de lei • Sorin Minea: “Evaziunea nu se lămureşte prin taxare inversă, ci prin scăderea TVA-ului”
Aşa cum era de aşteptat, începând cu 1 iunie a.c. şi până la data de 31 mai 2013, inclusiv, intră în vigoare actul normativ prin care se aplică taxarea inversă la cereale şi plante tehnice. Măsura face parte din strategia guvernamentală pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscală în agricultură. Sub incidenţa acestui act normativ intră urmatoarele categorii de cereale şi plante tehnice: grâu, secară, orz, porumb, soia, rapită, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr.
“În acest fel vom elimina firmele fantomă care nu plătesc TVA", a declarat premierul Emil Boc.
După calculele Ministerului Finanţelor Publice, se aşteaptă ca taxarea inversă la cereale şi plante tehnice, ce va fi implementată înainte de începutul perioadei de recoltare a culturilor, să sporească cuantumul veniturilor bugetare suplimentare cu cu 240 de milioane de lei pentru anul 2011, cu 410 milioane de lei pentru 2012 şi cu 170 de milioane de lei pentru primele 6 luni ale anului 2013.
Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta, într-un interviu acordat bloombiz, este de părere că: “Taxarea inversă a cerealelor şi plantelor tehnice pare a fi o măsură incompletă, fără vreun ecou pentru industrie sau consumator. Noi am cerut pe tot lanţul alimentar, pe toate alimentele. CE a refuzat categoric, spunând că riscăm să mutăm evaziunea în alte ţări şi că problema noastră este evaziunea. Ea nu se lămureşte prin taxare inversă, ci prin scăderea TVA-ului”.
Potrivit estimărilor neoficiale, aproape două treimi din sectorul agroalimentar este nefiscalizat, România pierzând, anual, zeci de miliarde de lei din această cauză.