Analiştii pieţei se așteaptă ca guvernul rus să impună o interdicție de export pentru toate cerealele în afara cotelor existente, inclusiv grâu, porumb și orz, începând din această lună și până la 31 august. Exporturile ruse din cadrul cotei actuale de 11 milioane de tone de cereale, care include o cotă de 8 milioane de tone de grâu, vor fi în continuare posibile prin intermediul licențelor care au fost deja distribuite oficial exportatorilor.
Zvonurile vin după ce guvernul rus a declarat săptămâna trecută că va lua în considerare interzicerea temporară a exportului de grâu, porumb și orz în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), în încercarea de a preveni reexporturile de cereale rusești prin țările vecine. Exporturile în cadrul UEE nu intră sub incidența restricțiilor impuse de cotele sau taxele de export, în timp ce pentru exporturile în afara blocului, taxa pentru grâu în perioada 16-22 martie a fost stabilită la 86,30 dolari/tonă, cea pentru porumb la 54,10 dolari/tonă și de 77,40 dolari/tonă la orz. Orice export de cereale care depășea cota urmează să fie supus unei taxe suplimentare de 50% din costurile vamale, dar care nu va fi mai mică de 100 euro/tonă.
Ucraina continuă să deţină stocuri mari de cereale, floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui care sunt greu accesibile pieţei internaţionale ca urmare a conflictului intern şi a blocării porturilor de la Marea Neagră. Totuşi, cantităţi limitate de produse agricole continuă să fie exprtate de către Ucraina.
Agricensus a dat publicităţii ofertele şi nivelurile orientative ale preţurilor de tranzacționare cash de la începutul săptămânii. Astfel, uleiul de floarea-soarelui ucrainean este oferit în intervalul 1.850 până la 2.700 dolari/tonă DAP. Porumbul în intervalul de la 275 până la 295 dolari/tonă, DAP Polonia, dar cererea este mult mai mică și sunt livrate doar 1.000-2.000 tone/zi.
Dificultățile logistice sunt principalele probleme la export, nu sunt suficiente vagoane şi camioane libere şi combustibil. De asemenea, datorită diferenţei de ecartament a căii de rulare dintre Ucraina şi statele UE, este necesară transbordarea cerealelor, ceea ce creează costuri suplimentare de aproximativ 10 euro/tonă.
Înainte de invazia rusă, Ucraina estima că ar putea exporta peste 60 de milioane de tone de cereale, inclusiv 33 de milioane de tone de porumb și 23 de milioane de tone de grâu, în sezonul 2021/22. De asemenea, Ucraina este cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume. Ministerul Agriculturii a declarat că Ucraina a exportat 43 de milioane de tone cereale şi oleaginoase, în perioada 1 iulie 2021 - 23 februarie 2022.