Budapesta, luni, 5 august 2019 (MTI) - La sfârşitul lunii iulie a fost publicată hotărârea Direcţiei Sanitar-Veterinare din Ungaria cu privire la un nou plan de eliminare a pestei porcine africane în Ungaria, care descrie în detaliu sarcinile celor implicaţi, vânători, fermieri, medici veterinari, a transmis Ministerul ungar al Agriculturii, luni, agenţiei ungare de presă MTI.
Necesitatea emiterii unui nou plan de eliminare şi a revizuirii măsurilor individuale a rezultat din modificările care au apărut în
situaţia epidemiei, respectiv din propunerile Comisiei Europene, făcute pe baza situaţiei epidemiei în Europa şi a experienţei de până acum, a comunicat ministerul.
Hotărârea descrie în detaliu informaţiile referitoare la zonele cu limitări stricte, cele infectate, respectiv zonele cu risc mare,
mediu şi scăzut. Documentul rezumă, în funcţie de tipurile de zone, şi cerinţele pentru fiecare sarcină în parte, respectiv conţine
reglementări cu privire la vânătoare, reducerea efectivului de mistreţi şi comercializarea animalelor şi a produselor din carne.
Cei afectaţi au dreptul la compensaţii cu privire la îndeplinirea anumitor sarcini prevăzute în planul de eliminare a pestei porcine africane.
Tot luni, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare din Ungaria a declarat că efectivele de porci domestici din Ungaria nu sunt afectate de pesta porcină, însă boala se răspândeşte printre porcii mistreţi.
Medicul veterinar Lajos Bognár (în foto), într-o declaraţie dată postului public de ştiri M1, a spus că în judeţul Borsod-Abaúj-Zemplén a fost detectată apariţia unor focare, motiv pentru care a fost nevoie de extinderea zonei contaminate, în timp ce în judeţul Jász-Nagykun-Szolnok a trebuit extinsă către sud zona contaminată cu risc ridicat.
Pentru fermieri, acest lucru nu înseamnă o schimbare majoră; însă persoanele cu drept de vânătoare au sarcina de a colecta
animalele moarte şi de a împuşca mistreţii care prezintă simptomele bolii, fiind nevoie de reducerea efectivului, a explicat oficialul
ungar.
Apărarea împotriva bolii este posibilă numai prin prevenire, de aceea este importantă respectarea regulilor veterinare de bază, cum ar fi curăţarea, dezinfectarea şi utilizarea echipamentelor corespunzătoare, a mai spus Lajos Bognár. Este recomandată şi renunţarea la furajele verzi şi la aşternutul proaspăt, iar transportul de animale vii trebuie să fie precedat de o inspecţie, a adăugat medicul veterinar.