Pe 10 septembrie, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii din Germania a anunțat că Laboratorul Național de Referință al Institului Friedrich-Löffler (FLI) din Riems a confirmat un caz de PPA la un mistreț găsit în apropierea frontierei germano-poloneze, satul Sembtem, districtul Spree-Neiße. Apariţia acestui prim caz de pestă porcină africană din Germania era doar o chestiune de timp, având în vedere recenta creștere a cazurilor în vestul Poloniei.
Acest prim caz confirmat de PPA poate avea un efect devastator pentru sectorul german de carne de porc şi pune o presiune suplimentară celei create de criza COVID-19 care a dus inclusiv la întreruperile ale fluxurilor în unităţile de sacrificare, scăderea consumului și reducerea preţurilor.
Probele prelevate din carcasa în descompunere sugerează că mistrețului a intrat în Germania în urmă cu câteva săptămâni. Este posibil să fie şi alte animale bolnave în zonă şi au fost organizate grupuri de căutare pentru eventuala identificare a altor cadavre. Măsurile de control a PPA, desfăşurate de autoritățile veterinare generale și de Centrul provincial de gestionare a crizelor, includ şi construirea unui gard cu o rază de 4 km în jurul locului unde a fost găsit mistrețul infectat. Cu toate acestea, o eventuală introducere accidentală a bolii, de către oameni, prin alimente şi furaje contaminate nu poate fi exclusă.
Germania a devenit unul dintre cei mai importanți exportatori de carne de porc către China în 2019, vânzările ajungând la 867 milioane dolari. Ca urmare a confirmării PPA în Germania, mai multe state asiatice, inclusiv China, Corea de Sud și Japonia au interzis deja importurile de carne de porc din această ţară, așa cum a fost cazul şi atunci când PPA a fost detectată în Polonia și în alte țări europene exportatoare.
Acestă blocare a exporturilor către piaţa asiatică va conduce la un exces de carne de porc din Germania către restul statelor UE. De asemenea, se așteaptă ca prețurile cărnii de porc să scadă și mai mult, deoarece sectorul german al cărnii de porc depinde în mare măsură de exporturi, care au depăşit 5,9 miliarde de dolari în 2019.
Carnea de porc germană va fi în continuare eligibilă pentru vânzare pe piața UE, iar alți mari producători mondiali de carne de porc vor trebui să umple deficitul creat de pierderea pieţei de export din China. Aproape sigur, Statele Unite, Brazilia, Spania, Danemarca și Țările de Jos vor cunoaşte o creştere importantă a exporturilor de carne de porc.
Rămâne de văzut cum va evolua la noi preţul cărnii de porc şi cum va influenţa această scădere a exporturilor extracomunitare germane piaţa furajelor.