Uniunea Europeană a aprobat preluarea de către Bayer a companiei Monsanto, una dintre cele mai mari tranzacţii din domeniul agriculturii, însă a impus anumite condiţii pentru a asigura o concurenţă loială pe piaţă.
Tranzacţia de 57 miliarde de dolari a fost urmărită cu interes de companiile rivale şi de grupurile de mediu, care se tem că numărul producătorilor specializaţi pe vânzarea seminţelor şi a pesticidelor se va micşora pe viitor, rezultând în final o singură companie, cu o aderenţă sufocantă asupra lanţului alimentar.
Comisarul UE pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a declarat că remedierile propuse de Bayer şi Monsanto "răspund complet îngrijorărilor noastre în materie de concurenţă". În septembrie, Monsanto a acceptat oferta Bayer, în care îşi asumă, de asemenea, datorii de 9 miliarde de dolari, într-o mişcare care afectează aproape toate sectoarele agriculturii la nivel mondial.
Acum a rămas doar ca Statele Unite să-şi dea acceptul pentru această fuziune. Directorul executiv al Bayer, Werner Baumann, a declarat că "aprobarea Comisiei Europene este un succes major şi o piatră de hotar semnificativă". După părerea sa, autorităţile americane ar putea da "unda verde" până la mijlocul anului 2018.
La prima vedere, tranzacţia nu pare să aibă un impact atât de puternic asupra pieţei europene. Bayer realizează aproximativ 30% din vânzările sale în Europa, în timp ce Monsanto mai puţin de 10%. La nivel global, însă, s-a creat cel mai mare jucător activ în domeniul seminţelor şi al pesticidelor.
Aceasta este cea de a treia tranzacţie cu impact major asupra sectorului agricol, după ce anul trecut Dow a fuzionat cu DuPont, iar ChemChina a cumpărat Syngenta. Cu toate acestea, autorităţile europene consideră că la nivelul UE niciuna dintre aceste fuziuni nu a dus la o concurenţă mai redusă în ceea ce priveşte preţul sau inovarea în Europa.