Negocierea reducerii TVA la lapte și la produse lactate, de la Ministerul Agriculturii, a fost un eșec. Fermierii nu s-au înțeles cu procesatorii, iar întâlnirea s-a încheiat în coadă de pește. Ministrul Daniel Constantin a fost doar un mediator.
Cele două tabere nu au ajuns la un numitor comun. Pe de o parte, fermierii nu vor să accepte ca laptele să plece din fermă cu un TVA redus la 9%. Decizia reducerii TVA, spun ei, i-ar aduce în sapă de lemn.
“Prețul laptelui a scăzut deja cu 30%. Dacă suntem de acord să-l vindem cu un TVA redus, unde ajungem?! Până la urmă prețul laptelui va fi mai mic cu 50%. Noi, fermierii, nu ne permitem asta. Motorina, energia electrică, porumbul, pe toate le plătim cu TVA de 24%”, e revoltat Nicușor Șerban, fermier și președinte RomLacta.
De cealaltă parte, Dorin Cojocaru, președintele APRIL și reprezentantul procesatorilor, susține că decizia reducerii TVA ar trebui să fie una politică.
“Ne-au consultat și pe noi și pe fermieri, acum decizia le aparține oamenilor politici, guvernanților. Ministrul Agriculturii să se înțeleagă cu premierul Victor Ponta și să ia soluția cea mai bună. Dacă nu reduc TVA, eu, procesatorul, o să mă orientez să cumpăr laptele de la centrele de colectare, unde nu e purtător de TVA sau de la fermieri străini.”
Fermierii spun că nimeni nu le garantează că reducerea TVA ar duce la scăderea prețului la lapte și produse lactate și, implicit, la creșterea volumului de vânzări. Astfel încât reducerea TVA să-și atingă scopul și toți cei angrenați în industria laptelui să aibă de câștigat.
“Dacă procesatorii sunt convinși că le crește volumul de vânzări, de ce nu-și asumă ei reducerea TVA? Să ia laptele de la noi cu 24% și să vândă produsele la raft cu TVA de 9%? Noi avem experiența de la cereale. Cheltuim un an întreg și la final abia reușim să recuperăm TVA de la stat. Legea spune să ne fie rambursat în 45 de zile. De multe ori se fac 90 de zile. În lanțul reducerii TVA, un rol important îl are și retailerul. La întâlnirea de la Minister, de azi, nu a fost niciun retailer”, spune Nicușor Șerban.
Soluția oferită de Călin Fărgaciu, directorul cooperativei Someș Arieșul, nu a avut sorți de izbândă. El propunea ca laptele să fie cumpărat de cooperativă de la fermierii membri cu TVA de 24% și să fie vândut la raft cu TVA de 9%. Diferența urma să o recupereze de la stat cooperativa.
“Câte cooperative sunt viabile în țara noastră?” se întreabă Nicușor Șerban, președinte și el la cooperativa RomLacta.
Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine, prezent la întâlnire, mai că ar fi fost de acord cu Călin Fărgaciu. Dar, cum se vede, ceilalți fermieri nu s-au lăsat convinși.
Ministrul Agriculturii a asistat împăciuitor la discuțiile dintre fermieri și procesatori. Daniel Constantin spune că a încercat să-i determine să ajungă la un numitor comun.
“Întâlnirea noastră s-a terminat ca în gară. Te pup, pa, pa. Scroafa e moartă în coteț și acum e 1 aprilie și dispar cotele la lapte”, glumește amar Dorin Cojocaru.
Ministrul Agriculturii le-a propus fermierilor și procesatorilor să se mai întâlnească încă o dată, poate problema TVA își va găsi rezolvarea. Deocamdată, nicio tabără nu pare dispusă la alte negocieri.