Fermierii nu vor ca laptele să plece din fermă cu un TVA mai mic de 24%. Procesatorii, la rândul lor, nu sunt dispuși să cumpere laptele cu TVA de 24% și să vândă brânza la raft cu un TVA de 9%.
“Noi cumpărăm inputurile, medicamentele, motorina, cu TVA de 24%. Rămânem fără cash-flow în fermă dacă suntem de acord să vindem laptele cu un TVA de 9%. Statul îmi rambursează TVA abia peste 45 de zile. Deci, banii ăia nu-i am la dispoziție,” se plânge Nicușor Șerban, fermier și președinte RomLacta.
”Fermierul îmi spune că are cheltuieli cu inputurile și nu poate să-și asume scăderea TVA. Domnilor fermieri, să nu fim ipocriți! Eu, la 23 de ani, aveam o fermă de vaci. E vreo fermă în țara asta care nu are pământ? Au și mâncare pentru vaci și încasează și subvențiile. Vezi, Doamne, dacă scade TVA ei nu mai au cash-flow în fermă. Să luăm o fermă mare, cu sală de muls. Știți ce profit face pe an? 41%. Și mi-a spus unul dintre ei, mai am de încasat 125.000 de euro subvenție. Banii ăia sunt bașca”, e revoltat Dorin Cojocaru, președintele APRIL.
În schimbul de replici dintre fermieri și procesatori a intervenit împăciuitor și ministrul de Finanțe, Darius Vâlcov. La una dintre întâlnirile organizate pe tema noului Cod fiscal, ministrul i-a sfătuit să ajungă la un consens.
“Consens?! Ăsta e limbaj de lemn. Ce consens să fac cu cel de la care cumpăr, cu care fac afaceri?! Domnilor fermieri, intrăm noi, procesatorii, în faliment, intrați și voi. Și cum fac să evit falimentul? Nu mai cumpăr lapte cu TVA de 24% din România, îl cumpăr de la polonez care mi-l dă mai ieftin. Să nu mai vorbim că 20% din fermele mari din România vând “la negru”. De ce când li se plătea fermierilor 20 de euro pe 1.000 de litri de lapte a crescut producția cu 15%. Dădeau mai mult lapte vacile? Nu cumva 15% era pe piața neagră? ” se întreabă Dorin Cojocaru.
“Prețul laptelui a scăzut anul ăsta cu 30%. Așa au vrut procesatorii și retailerii. Dar la raft sunt produse lactate care s-au scumpit. Nouă ni se spune că scăderea TVA va scădea prețul și va crește puterea de cumpărare. E posibil. Dar cine îmi garantează mie că o să se întâmple asta? De ce nu-și asumă procesatorul scăderea TVA?” întreabă Nicușor Șerban.
În războiul TVA par să aibă de pierdut ambele părți. Nicușor Șerban spune că fermierii din Suceava sunt disperați pentru că nu mai au unde să-și vândă laptele. Fabrica “Rarăul” le va închide porțile de la 1 aprilie.