Adama
AGRICOVER

TREI HECTARE pe ORĂ, VITEZA cu care NE DISPAR PĂDURILE!

Publicat: 01 septembrie 2016 - 11:16
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CODRU-I FRATE CU STRĂINUL. Peste două sute de mii de hectare de păduri au fost vândute străinilor în ultimii ani. Investitorii din Germania, Austria, și Statele Unite „roiesc la borcanul cu miere” mai ceva ca albinele, pentru că au și de ce: pădurile noastre sunt chiar de zece ori mai ieftine decât în alte state europene, avertizează europarlamentarul Laurențiu Rebega. Ce spune primul ministru în exercițiu că va face pentru oprirea dezastrului?

Trei hectare pe oră - aceasta este viteza cu care dispar pădurile din România! Codru-i frate cu străinul! „Aurul verde” al României dispare văzând cu ochii! Atâta timp cât legile rămân la fel de permisive, fără a pedepsi aspru furtul sau politicile antinaționale pădurile noastre au zilele numărate iar cele 200 de mii de hectare de pădure vândută se adaugă altor 500 de mii de hectare de teren agricol, cumpărate ori arendate de italieni, francezi, danezi, portughezi și arabi...! Scrie europarlamentarul Laurențiu Rebega pe pagina sa de socializare.

Politicianul propune să fie interzise timp de 10 ani tăierile de pădure și să fie stabilit un program masiv de reîmpădurire. Locurile de pe care s-a tăiat nemilos pădurea au rămas ca niște răni deschise. Problema nu e de ieri, de azi, e o problemă veche cu care România se confruntă după decembrie 1989. Tăieri masive de pădure, tăieri ilegale, companii străine care exploatează intensiv lemnul nostru, o încrengătură mafiotă care a luat în stăpânire pădurea. E un hățiș în care nu se mai face lumină și nu se mai pune punct afacerilor veroase care ne distrug patrimoniul.

Când se vor opri defrișările ilegale de păduri? A fost întrebat primul ministru Dacian Cioloș. 

Legat de acest subiect nu am ieșit încă public cu foarte multe lucruri pentru că sunt în pregătire. La mijlocul lunii august, am avut o întâlnire cu Ministerul Mediului, Ministerul de Interne. Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Agriculturii, Ministerul Justiției pentru că pregătim un pachet de măsuri care să limiteze defrișările ilegale și să permită statului un control mai strict a tăierilor, în general. Un pachet care va include și măsuri legislative, pe unele le-ați văzut. Astăzi (31 august n.r.) am adoptat o ordonanță de urgență prin care a crescut nivelul sancțiunilor și contravențiilor pentru cei care nu-și fac treaba în a menține în condiți legale pădurile, în a păzi pădurile sau pentru cei care le exploatează ilegal. Există sancțiuni mult mai descurajatoare din acest punct de vedere, a declarat primul ministru Dacian Cioloș, pentru TVR 1.

La capătul fiecărei parcele de pădure va fi instalată o pancartă pe care să scrie în baza cărei autorizații se fac tăieri, ce se taie, ce cantitate, etc. Transparență este cuvântul folosit chiar de premier.

Am venit și cu o măsură de sprijin financiar pentru acea parte din pădurile private, în momentul de față sunt câteva sute de mii de hectare, care sunt în afara oricărui control și supraveghere, fiind suprafețe mai mici de 30 de hectare, dar însumate sunt câteva sute de mii de hectare la nivel național. Legea spune că pentru suprafețe sub 30 de hectare proprietarii au dreptul la susținere financiară din partea statului și, în schimb, sunt obligați să contracteze o pază a acestor păduri. Ei, am venit cu sprijinul financiar, acum o să ne asigurăm și că paza acelor păduri e realizată. Dacă proprietarii nu o asumă, atunci o va asuma statul.

Dar mai sunt și alte tipuri de măsuri legate de așa-numitele amenajamente silvice. Asta înseamnă un plan de menținere și întreținere a parcelelor de păduri pe mai mulți ani de zile în baza cărora se pot face tăierile. Și acolo sunt o serie de neclarități și chiar ilegalități în modul de elaborare a acestor planuri și apoi de implementare a lor. Și aici pregătim o serie de măsuri.

Pe ce vreau să insist? Toate aceste măsuri vor duce la o mai mare transparență pentru orice cetățean legat de modul în care sunt exploatate pădurile. Vrem să ajungem la o informatizare a acestui sistem, pentru a urmări nu numai circulația materialului lemnos pe drumuri, ci inclusiv din momentul plantării, întreținerii acestor parcele, toate obligațiile. Ca să vă dau un exemplu, am cerut să avem o legislație în așa fel încât pe fiecare parcelă pe care se exploatează material lemnos să avem la capătul parcelei o pancartă pe care să scrie foarte clar în baza cărei autorizații se fac tăieri, ce anume se taie, ce cantitate de material lemnos, a declarat primul ministru, pentru TVR 1.

Vizualizat: 9654 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
|
03. 17, 2017. Friday 01:11
E ingrozitor ceea ce se intampla!
1.
patru
|
09. 02, 2016. Friday 08:49

mina de carbune s-a inchis , gaze nu avem , ne incalzim cu lemne dar n-avem voie la padure ( impozit,paza,marcat,chitanta de transport chiar si la uscaturi ) intreb smititii astia cu ce sa ma incalzesc la iarna ? curg masinile mari cu lemne dar eu n-am voie . ati uitat sa faceti diferenta dintre persoana fizica si firme ori nu pricepeti aceasta difernta ori o faceti cu rea vointa , patriotilor !

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii