CODRU-I FRATE CU STRĂINUL. Peste două sute de mii de hectare de păduri au fost vândute străinilor în ultimii ani. Investitorii din Germania, Austria, și Statele Unite „roiesc la borcanul cu miere” mai ceva ca albinele, pentru că au și de ce: pădurile noastre sunt chiar de zece ori mai ieftine decât în alte state europene, avertizează europarlamentarul Laurențiu Rebega. Ce spune primul ministru în exercițiu că va face pentru oprirea dezastrului?
Trei hectare pe oră - aceasta este viteza cu care dispar pădurile din România! Codru-i frate cu străinul! „Aurul verde” al României dispare văzând cu ochii! Atâta timp cât legile rămân la fel de permisive, fără a pedepsi aspru furtul sau politicile antinaționale pădurile noastre au zilele numărate iar cele 200 de mii de hectare de pădure vândută se adaugă altor 500 de mii de hectare de teren agricol, cumpărate ori arendate de italieni, francezi, danezi, portughezi și arabi...! Scrie europarlamentarul Laurențiu Rebega pe pagina sa de socializare.
Politicianul propune să fie interzise timp de 10 ani tăierile de pădure și să fie stabilit un program masiv de reîmpădurire. Locurile de pe care s-a tăiat nemilos pădurea au rămas ca niște răni deschise. Problema nu e de ieri, de azi, e o problemă veche cu care România se confruntă după decembrie 1989. Tăieri masive de pădure, tăieri ilegale, companii străine care exploatează intensiv lemnul nostru, o încrengătură mafiotă care a luat în stăpânire pădurea. E un hățiș în care nu se mai face lumină și nu se mai pune punct afacerilor veroase care ne distrug patrimoniul.
Când se vor opri defrișările ilegale de păduri? A fost întrebat primul ministru Dacian Cioloș.
Legat de acest subiect nu am ieșit încă public cu foarte multe lucruri pentru că sunt în pregătire. La mijlocul lunii august, am avut o întâlnire cu Ministerul Mediului, Ministerul de Interne. Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Agriculturii, Ministerul Justiției pentru că pregătim un pachet de măsuri care să limiteze defrișările ilegale și să permită statului un control mai strict a tăierilor, în general. Un pachet care va include și măsuri legislative, pe unele le-ați văzut. Astăzi (31 august n.r.) am adoptat o ordonanță de urgență prin care a crescut nivelul sancțiunilor și contravențiilor pentru cei care nu-și fac treaba în a menține în condiți legale pădurile, în a păzi pădurile sau pentru cei care le exploatează ilegal. Există sancțiuni mult mai descurajatoare din acest punct de vedere, a declarat primul ministru Dacian Cioloș, pentru TVR 1.
La capătul fiecărei parcele de pădure va fi instalată o pancartă pe care să scrie în baza cărei autorizații se fac tăieri, ce se taie, ce cantitate, etc. Transparență este cuvântul folosit chiar de premier.
Am venit și cu o măsură de sprijin financiar pentru acea parte din pădurile private, în momentul de față sunt câteva sute de mii de hectare, care sunt în afara oricărui control și supraveghere, fiind suprafețe mai mici de 30 de hectare, dar însumate sunt câteva sute de mii de hectare la nivel național. Legea spune că pentru suprafețe sub 30 de hectare proprietarii au dreptul la susținere financiară din partea statului și, în schimb, sunt obligați să contracteze o pază a acestor păduri. Ei, am venit cu sprijinul financiar, acum o să ne asigurăm și că paza acelor păduri e realizată. Dacă proprietarii nu o asumă, atunci o va asuma statul.
Dar mai sunt și alte tipuri de măsuri legate de așa-numitele amenajamente silvice. Asta înseamnă un plan de menținere și întreținere a parcelelor de păduri pe mai mulți ani de zile în baza cărora se pot face tăierile. Și acolo sunt o serie de neclarități și chiar ilegalități în modul de elaborare a acestor planuri și apoi de implementare a lor. Și aici pregătim o serie de măsuri.
Pe ce vreau să insist? Toate aceste măsuri vor duce la o mai mare transparență pentru orice cetățean legat de modul în care sunt exploatate pădurile. Vrem să ajungem la o informatizare a acestui sistem, pentru a urmări nu numai circulația materialului lemnos pe drumuri, ci inclusiv din momentul plantării, întreținerii acestor parcele, toate obligațiile. Ca să vă dau un exemplu, am cerut să avem o legislație în așa fel încât pe fiecare parcelă pe care se exploatează material lemnos să avem la capătul parcelei o pancartă pe care să scrie foarte clar în baza cărei autorizații se fac tăieri, ce anume se taie, ce cantitate de material lemnos, a declarat primul ministru, pentru TVR 1.