ALIMENTE CARE NE COSTĂ MAI MULT. Cartofii, legumele şi conservele de legume sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în octombrie faţă de septembrie 2018, dar şi raportat la decembrie 2017, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, preţul cartofilor a crescut cu 5,48% în octombrie faţă de septembrie 2018 şi cu 29,11% faţă de decembrie 2017, în timp ce legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 6,87%, respectiv cu 21,48%.
Ouăle s-au scumpit cu 2,7% faţă de septembrie, dar au fost mai ieftine cu 24,19%, raportat la decembrie 2017.
Faţă de decembrie 2017, pâinea s-a scumpit cu 3,61% în primele zece luni din 2018, carnea, preparatele şi conservele din carne - cu 2,23%, iar laptele şi lactatele - cu 2,07%, mai arată datele INS.
Citricele şi alte fructe meridionale s-au ieftinit cel mai mult în octombrie, respectiv cu 7,15% faţă de luna septembrie, dar au fost mai scumpe cu 6,12% faţă de decembrie 2017.
În cazul produselor nealimentare, cele mai mari scumpiri în primele zece luni din 2018 au fost înregistrate la gazele naturale (+16,61%), combustibili (+8,58%) şi energie termică (+3,94%).