Adama
AGRICOVER

Terenuri agricole „de milioane” la marii proprietari

Publicat: 23 mai 2011 - 21:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultimii 4 ani, suprafaţa terenurilor agricole exploatată în cadrul fermelor de 1-5 hectare s-a redus cu 400.000 de hectare, în timp ce fermele mari de peste 50 de hectare au câştigat 500.000 ha de teren, însemnând tranzacţii de 500 de milioane , la un preţ mediu de 1.000 de euro/ha.

„Există un plus în agricultură în acest an, scad exploataţiile mici şi cresc cele mari”, a declarat Valeriu Tabără, ministrul agriculturii în cadrul unui seminar, citat de agerpres.

Fermele mici, care exploatează între 1 şi 5 hectare de teren s-au încadrat în ultimii patru ani pe un trend descendent, din punct de vedere al suprafeţelor exploatate, care s-au redus cu până la 16%, aproximativ 2 milioane de hectare.
În acelaşi timp, fermele mai mari, cu suprafeţe de peste 50 de hectare, despre care specialiştii susţin că se pot compara cu cele din vestul Europei, s-au extins considerabil, cu circa 57%, respectiv 5,5 milioane de hectare.

Suprafaţă agricolă_b

Tranziţia s-a făcut dinspre exploataţiile mici către cele mari, în condiţiile în care în ultimii ani suprafaţa fermelor care exploatează între 5 şi 50 de hectare a rămas constantă la 2 milioane de hectare.
Această situaţie reprezintă un pas spre comasarea terenurilor, consideră Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii. „Fărâmiţarea terenurilor este un efect al incoerenţei legislative de după 1990. Retrocedarea terenurilor nu a fost urmată şi de măsuri care să stimuleze comasarea acestora”, a declarat Flutur pentru Agerpres.

Comasarea terenurilor a fost intens discutată în ultima perioadă, iar legea potrivit căreia ar fi trebuit amendaţi cei care nu îşi lucrează terenurile, respectiv „taxa pe pârloagă”, care ar fi adus 200 de milioane de euro la bugetul de stat, a rămas doar la nivel declarativ. Justificarea a fost aceea că „sunt prea multe taxe”.
O altă măsură nouă propusă de reprezentanţii MADR ar fi aceea de a transforma Agenţia Domeniilor Statului (ADS) într-o bancă funciară, care sa cumpere din piata terenuri agricole, sa le comaseze pentru ca apoi sa le arendeze sau să le vândă.


Vizualizat: 2690 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii