Noua lege a supermarketurilor nu rezolvă problemele producătorilor agricoli, aşa cum sperau aceştia, ci le agravează. Reprezentanţii marilor comercianţi nu se lasă! PRACTICI NELOIALE şi ŞANTAJ! Federația Națională Pro Agro acuză supermarketurile că obligă producătorii români să plătească anticipat toate taxele comerciale calculate până la finalul anului 2016!
Din sesizările producătorilor şi procesatorilor, operatorii economici a căror cifră de afaceri este mai mare de 2 milioane de euro, în cursul acestor zile au întreprins o acţiune concertată prin care toate taxele prevăzute în contractele comerciale încheiate în baza Legii nr. 321/2009 sunt facturate anticipat pe întreaga perioadă a anului, transmiţându-le producătorilor că în cazul în care nu sunt acceptate aceste taxe, vor fi reziliate unilateral contractele de furnizare, cu toate că Legea nr. 150/2016 a intrat în vigoare începând cu data de 19.07.2016, susţine conducerea Federaţiei Pro Agro, într-un comunicat transmis redacţiei.
Reprezentanţii producătorilor agicoli consideră că aceste practici neloiale sunt anticoncurențiale și au rolul de a crea prejudicii financiare producătorilor și consumatorilor, fără să existe vreun temei juridic expres în baza căruia aceste taxe să poată fi facturate.
Interesul legitim al producătorilor români este grav afectat. În aceste condiţii, Federația țională Pro Agro precizează că va sesiza autoritățile competente pentru a se declanşa o verificare a acestor practici ilegale însuşite în continuare de către unii operatori economici a căror cifră de afaceri este mai mare de 2 milioane de euro.
Conducerea Pro Agro susţine că a transmis, la finalul lunii iunie 2016, după aprobarea modificărilor la Legea 321 de către Parlament, o adresă către MADR şi toţi marii retaileri din România în care propunea o serie de întâlniri tehnice având drept obiectiv identificarea cererii și ofertei cantitative de produse agroalimentare românesti, a parametrilor de calitate solicitați/oferiți și distribuția zonală a cererii și ofertei, FĂRĂ a se discuta despre prețuri și alte aspecte incriminate de legislația concurenței.
Pro Agro a propus ca întâlnirile să fie structurate pe asociații (filiere de produs) și comercianți, la nivel de compartimente de achiziții (buyeri). Pentru transparență si caracter neutru, propunerea Federaţiei a fost ca întâlnirile să fie patronate de către MADR, reprezentanții ministerului având competențe în zona de politici și piață, iar transparența și legalitatea să fie asigurate de către reprezentanții Consiliului Concurenței, prezenți de asemenea la întâlniri.
Conducerea Pro Agro susţine că nu a primit nici până în acest moment un răspuns la solicitare.