DESPĂGUBIRI! Suma de 150 de euro va ajunge la fermieri pentru fiecare hectar calamitat. Suntem convinşi că, într-o perioadă scurtă de timp, aceste resurse pe care le va acorda statul român vor ajunge la fermieri, a declarat senatorul George Stângă, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Senatul României şi liderul PNL Galaţi, pentru publicația Viața Liberă.
Guvernul României va oferi despăgubiri fermierilor afectaţi de seceta prin care a trecut ţara. Ne dorim ca suma să fie minimum 150 de euro pe hectar. Vreau să vă spun că niciodată, în istoria României, atunci când PSD a fost la guvernare, aceste despăgubiri nu s-au acordat. Mai mult decât atât, nu aveam cadrul legal prin care să oferim aceste despăgubiri, a precizat liberalul, pentru publicația Viața Liberă.
Politicianul a mai spus că au fost constituite comisii la nivel judeţean, formate din reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ai Direcţiei Agricole şi ai primăriilor, care au întocmit procese verbale pe teren, au centralizat informaţiile şi le-au trimis la nivel central. Conform evaluărilor în derulare, aproximativ 1,3 milioane de hectare sunt afectate de secetă, dar autorităţile se aşteaptă ca suprafaţa calamitată să ajungă la 1,5 milioane de hectare.
La această oră avem centralizate procese verbale de constatare întocmite de către comisiile evaluare pe o suprafaţă totală de 1,3 milioane hectare din cel 2,9 milioane care au însămânţate în toamnă. Judeţele cele mai calamitate sunt: Constanţa, cu 329.000 hectare, Tulcea cu 122.000 hectare, Botoşani -105.000 hectare, Ialomiţa - 103.000 hectare, Timiş - 75.000 de hectare şi Buzău, cu 69.000 de hectare, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la o conferință de presă susținută săptămâna trecută la Ministerul Agriculturii.
El a atras atenţia asupra raportărilor făcute de fermieri și a făcut apel la corectitudinea şi buna credinţă a acestora, dar şi la vigilenţa celor din comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor, astfel încât "banii să ajungă în mod corect la cei care au suferit aceste pagube din cauza secetei".
Ce am observat şi am atras atenţia şi acum două săptămâni şi iarăşi atrag atenţia şi facem apel la buna credinţă şi la corectitudinea fermierilor atunci când raportează suprafeţele calamitate, la buna credinţă şi vigilenţa celor din comisii de constatarea şi evaluare a pagubelor, pentru ca banii să ajungă în mod corect, în mod onest, la cei care au suferit aceste pagube, iar modalitatea de despăgubire să fie cât mai obiectivă. Sunt diferenţe semnificative între judeţe vecine cu regim de relief şi regim de precipitaţii asemănător, diferenţe foarte mari, a precizat Adrian Oros.