Perioada de depunere a cererilor pentru sprijinul acordat producătorilor de lapte și de carne de vită din zonele defavorizate pentru anul 2013 este 10 iunie-15 iulie, potrivit unui proiect de HG aprobat de Guvern în 4 iunie a.c.. Documentul completează categoriile pentru care se acordă sprijin şi introduce şi noi condiţii pentru plata ajutorului.
Hotărârea aprobată de Guvern în 4 iunie a.c. modifică HG 796/2012, publicată în M.Of. 544 din 3 august 2012, cu modificările și completările ulterioare, privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte și de carne de vită din zonele defavorizate.
Prin actul normativ se completează categoria taurine din rase de carne și metișii acestora cu vaci metise cu rase de carne și tauri din rase de carne.
Potrivit documentului, definițiile au fost completate cu vaca din rasă de carne, vaca metisă cu rasă de carne și tauri din rasă de carne, astfel:
- vaca din rasă de carne - femela din specia taurine din rase de carne care a fătat cel puţin o dată până la termenul-limită de depunere a cererilor şi are cel puţin un produs înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor;
- vaca metisă cu rasă de carne - femela din specia taurine, care a fătat cel puţin o dată până la termenul-limită de depunere a cererilor şi are cel puţin un produs înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor, obținută din încrucișarea cu un taur din rasă de carne;
- tauri din rasă de carne - masculul din specia taurine, necastrat.
Modificări la acordarea sprijinului pentru crescătorii de taurine de carne
De asemenea, s-a modificat vârsta pentru tineretul din rase de carne, respectiv maximum 25 de luni, având în vedere că rasele de carne sunt rase mai puțin precoce, fapt pentru care ele intră la reproducție mai târziu decât alte rase, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG aprobat de Guvern. Mai exact, potrivit documentului, în cazul taurinelor de carne, sprijinul va fi acordat „o singură dată pentru categoria de vârstă a animalului, pentru tineretul mascul şi/sau femel care are vârsta de maximum 25 de luni la data ieşirii din exploataţie cuprinsă în perioada 01 august a anului calendaristic precedent – 15 iulie a anului în care se solicită ajutorul specific, respectiv maxim 25 de luni la data de 15 iulie a anului în care se solicită ajutorul specific, pentru tineretul existent în exploataţie”.
Actul normativ precizează şi că, tot în cazul taurinelor de carne, „animalele pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie deţinute de beneficiar cel puţin o perioadă de 8 luni de la data intrării în exploataţie a acestora şi până în momentul ieşirii/ până la data depunerii cererii, după caz”.
Documente suplimentare
Pentru vaca din rase de carne, vaca metisă cu rase de carne și taurul din rase de carne s-au completat documentele care însoțesc cererea cu copia certificatului de origine sau copia pașaportului, în care să fie evidențiat codul tatălui, care trebuie să fie din rasă de carne;
Potrivit documentului, pentru vaca metisă cu rasă de carne născută în România, este necesară copia buletinului de însămânțări artificiale al mamei/adeverinței de montă naturală autorizată a mamei, pe care să se menționeze codul tatălui, care trebuie să fie din rasă de carne, iar pentru vaca metisă cu rasă de carne provenită din import, trebuie ataşată cererii de sprijin copia pașaportului, în care să fie evidențiat codul tatălui, care trebuie să fie din rasă de carne.
În plus, cererea ajutorului specific trebuie să fie însoţită de o adeverință emisă prin proceduri SNIIA, de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, care atestă că animalele din exploatație sunt cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor, iar acțiunile prevăzute sunt efectuate la zi.
Bani neutilizaţi pe 2012
Suma totală alocată acestei scheme de sprijin pentru 2012 a fost de 30.447.205 euro. În urma analizei datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, s-a constat însă că numărul de capete de animale, corespunzătoare cererilor depuse pentru bivolițe de lapte și taurine din rase de carne și metișii acestora, pentru anul 2012, este mai mic decât cel estimat, potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG aprobat de Guvern. Drept urmare, 2.952.000 euro au fost realocaţi pentru sprijinirea producătorilor din sectorul de agricultură ecologică.
Astfel, plafonul maxim pentru anul 2012 rămâne de 27.495.205 euro, din care:
- 19.495.205 euro, pentru categoria vaci de lapte;
- 1.500.000 euro, pentru categoria femele din specia bubaline;
- 6.500.000 euro, pentru categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora.
Prin actul aprobat de Guvern s-a aprobat şi posibilitatea ca în situaţia în care beneficiarii dintr-o anumită categorie nu utilizează în totalitate plafonul alocat anual pentru categoria pentru care au depus cereri, diferenţa să se redistribuie la celelalte categorii. Valoarea ajutorului financiar specific se calculează anual, în lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană la ultima cotaţie a lunii septembrie, care este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Potrivit datelor transmise redacţiei de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), ajutorul specific a fost solicitat pentru 300.673 vaci de lapte, 3.706 femele din specia bivolițe şi 3.509 taurine din rase de carne și metiși cu rase de carne, urmând ca plăţile să fie efectuate până în 30 iunie 2013.