Adama
AGRICOVER

Şi miniştrii spun lucruri trăsnite: De ce vin subvenţiile târziu?

Publicat: 09 iulie 2015 - 14:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura primeşte cei mai mulţi bani europeni dintre toate sectoarele, iar plata unor sume atât de mari într-un termen scurt ar destabiliza cursul valutar, i-a răspuns ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, unui fermier din judeţul Arad care s-a plâns că subvenţiile ajung târziu la fermieri.

„Plăţile în agricultură sunt cele mai numeroase din tot ce înseamnă spaţiul public. Dacă eu plătesc într-un singur trimestru toate subvenţiile în agricultură, care sunt numai pe plăţi directe un miliard şi jumate de euro, dăm peste cap cursul valutar. Tocmai de aceea şi Ministerul de Finanţe impune anumite restricţii, cât să se plătească în fiecare trimestru în parte, pentru a nu dezechilibra cursul valutar. Dar obiectivul nostru a fost întotdeauna să plătim subvenţiile la timp”, i-a răspuns Daniel Constantin fermierului care s-a plâns că subvenţiile ajung târziu, că nu a primit încă subvenţia la motorină pe ultimul trimestru din 2014, iar pentru 2015 nici nu se ştie nimic despre acest sprijin, deşi suntem la jumătatea anului.

CARAVANA-PNDR-SOCODOR_b

Mai mulţi fermieri din ţară au reclamat, în primele zile din iulie, după ce APIA a anunţat că a plătit toate subvenţiile pe 2014, că nu primiseră sprijinul pentru agromediu şi nici o parte din subvenţia naţională pe suprafaţă în sectorul vegetal (ANT). Ministrul Agriculturii susţine însă că până în 30 iunie au fost făcute toate plăţile către fermieri.

„Nici o plată nu este ieşită din termen. Şi pentru motorină, până la 30 iunie, noi am virat către centrele judeţene APIA şi de acolo s-au dat banii mai departe. Nu mai sunt de plătit decât cazurile care au avut diverse tipuri de probleme, în rest toate plăţile au fost onorate”, ne-a declarat Daniel Constantin. Acesta i-a cerut apoi sprijinul directorului APIA Timiş, prezent la întâlnirea cu fermierii din vestul ţării în jud. Arad în primele zile din iulie, sperând ca acesta să confirme că toate plăţile au fost făcute.

„Pe agromediu s-au făcut plăţi până la nivelul datei de 30 iunie. Pe ANT nu s-au făcut plăţi doar unde am avut conturi invalide", a spus Florin Faur, şeful APIA Timiş.

„Nu s-a depăşit nici un termen de plată pe care îl avem, doar în situaţiile care sunt speciale, cu anumite probleme”, a adăugat ministrul Agriculturii.

„Unde sunt litigii”, a completat şeful APIA Timiş. „Pe 30 iunie s-au închis la noi toate tipurile de plăţi, şi motorina, şi agromediu. Era şi o limită impusă de Comisia Europeană”, a mai spus acesta.

Comisia Europeană impune penalizări atât pentru plăţile efectuate cu întârziere, după data de 30 iunie a fiecărui an, cât şi în cazul în care se constată erori în mai mult de 2% din totalul cererilor primite de APIA. Mai exact, va deconta României mai puţini bani. Despre penalizările impuse de Comisia Europeană pentru erorile din cererile de plată, care, potrivit directorului general al APIA, Mihai Puţintei, au depăşit anul trecut pragul limită de 2%, Daniel Constantin spune că „raportat la miliardele de euro care au intrat, nu cred că reprezintă un procent foarte mare.”

Vizualizat: 1939 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fermieri, verificaţi-vă conturile! APIA a plătit banii pentru motorină și subvențiile pentru zona defavorizată!

Fermieri, verificaţi-vă conturile! APIA a plătit banii pentru motorină și subvențiile pentru zona defavorizată!

APIA anunţă, în 1 iulie 2015,  că a plătit subvenţiile pe 2014 pentru producătorii de lapte şi de carne de vită şi de ovine/caprine din zonele defavorizate, precum şi ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV din 2014.

Exclusiv! 13% din fermieri nu au primit nici acum ANT vegetal de 19,81 euro/ha pentru 2014

Exclusiv! 13% din fermieri nu au primit nici acum ANT vegetal de 19,81 euro/ha pentru 2014

Ajutorul național tranzitoriu din sectorul vegetal, aferent anului trecut, nu a fost achitat tuturor fermierilor. APIA a comunicat la sfârșitul lui aprilie că a virat în conturile fermierilor cei 19,81 euro/ha și că nu mai sunt restanțe. 13% din fermieri nu au primit nici acum acești bani.

Cine sunt cei trei fermieri care au încasat împreună 73 de milioane de lei, în 2014, subvenții pe suprafață

Cine sunt cei trei fermieri care au încasat împreună 73 de milioane de lei, în 2014, subvenții pe suprafață

Pentru trei exploatații agricole, APIA a virat, anul trecut, nu mai puțin de 73.142.334, 9 lei, sumă care reprezintă doar plata pe suprafață aferentă cererilor pentru campania din 2013. Sunt cele mai mari exploatații agricole din România. Cui aparțin acestea?

Alte articole in aceasta categorie

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

21 noiembrie 2024 - 12:54

O nouă subvenție este pregătită pentru crescătorii de ovine cu un cuantum de 60 euro/ovină, dar nu mai mult de 42.000 de euro pentru un beneficiar. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministerul Agriculturii, după o întâlnire pe care a avut-o ministrul agriculturii Florin Barbu cu oierii. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii