Adama
AGRICOVER

„Mulţumiţi-i lui Merkel!” De ce rămân fermierii fără bani?

Publicat: 25 februarie 2016 - 20:43
1 comentarii   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii români de lapte nu mai pot spera la un pachet suplimentar de ajutor din partea Comisiei Europene! Vor rămâne cu cât au primit anul acesta, undeva în jur de 8 milioane de euro. Vecinii noștri, cum e Polonia, au cerut deja ca ajutorul să fie acordat şi în 2016.

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a participat pe 25 februarie 2016 la întâlnirea cooperativelor din sectorul laptelui în localitatea Covaci, Timiş. Au fost prezenți mai mulţi producători de lapte, producători de cereale şi crescători de porci.

Unul dintre fermieri l-a abordat pe ministrul agriculturii. Crescătorul voia să știe dacă se dublează, de la bugetul de stat, ajutorul primit în 2015 de la Comisia Europeană pentru sectorul de lapte și sectorul cărnii de porc, cei 11,1 milioane de euro. România ar fi avut posibilitatea să o facă, Europa nu se opunea. Fermierul a mai întrebat dacă acest ajutor va fi acordat de Comisia Europeană și pentru 2016.

Dialogul dintre crescătorul de vaci Boldis Szilamer din judeţul Arad şi ministrul agriculturii este dovada că s-a cam ajuns la fundul sacului. Vă prezentăm acest schimb de replici, fără alte comentarii.

Boldis Szilamer: Aţi promis că suplimentaţi ajutorul de criză pe care îl primim de la Uniunea Europeană cu 8 milioane de euro.

Achim Irimescu: Am promis că încerc să găsesc soluţii. Nu am buget. Am discutat cu colegii, mi-aş fi dorit să dau aceşti bani, dar din păcate colegii mi-au spus că nu găsim soluţii.

Boldis Szilamer: Aşteptăm până la rectificarea bugetară.

Achim Irimescu: Da, numai că trebuie plătite toate, şi banii europeni şi cei naţionali, până pe 30 iunie. Nu ne împiedicam în 8 milioane, staţi fără grijă! Problema este că trebuie plătiţi înainte de rectificarea bugetară, asta-i nenorocirea.

Boldis Szilamer: Polonia face lobby şi pentru 2016 pentru acest ajutor extraordinar.

Achim Irimescu: Eu am făcut lobby mai puternic decât Polonia la Bruxelles pentru această măsură. Şi chiar m-am aliniat pe lapte, Polonia n-a zis „Da”, dar eu, Portugalia şi Belgia am zis „Da” unei propuneri pe care am discutat-o cu European Milk Board, în care se propune să încurajăm producătorii să reducă voluntar producţia de lapte şi să primească de la procesator un sprijin. În Olanda au primit doi eurocenţi pe litru şi a funcţionat mecanismul. Eu am zis bun, în România şi-aşa producem puţin, ce vreţi de la noi? Dar m-aş bucura să se aplice la ei, că atunci n-ar mai fi presiune pe mine.

Boldis Szilamer: Deci, pe 2016, avem speranţe pentru ajutorul ăsta?

Achim Irimescu: Sincer? Mulţumiţi-i doamnei Merkel! (Angela Merkel, cancelarul Germaniei - n.red.) Toţi banii s-au dus la migranţi. Milionul acela de migranţi trebuie plătiţi şi atunci s-au tăiat bani de peste tot. Sunt multe miliarde care se dau acolo.

IRIMESCU-DIALOG-COOPERATIVE_b

Boldis Szilamer (dr.), în dialog cu ministrul Achim Irimescu, la întâlnirea cooperativelor agricole

Boldis Szilamer are o fermă de vaci de lapte (SC Banat Milk) în localitatea Turnu din judeţul Arad. Pe 2015 are de încasat subvenţii pe hectar pentru 73 ha teren, ANT pentru bovine, ANT pentru 650 tone de lapte, sprijin cuplat. Am de primit aproape 270.000 de lei subvenţii, din care am luat, în decembrie 2015, mai puţin de 17.500 de lei. Practic, am încasat 6,73% din subvenţie până acum, spune fermierul arădean.

În situația fermierului arădean mai sunt 192.000 de agricultori români care au cereri de plată mixte, adică așteaptă subvenții și din sectorul vegetal, dar și pe zootehnie.

Pentru vegetal, subvenția pe suprafață, fermierii își vor primi banii după 8 aprilie. Cel puțin așa promite ministrul agriculturii. 55.000 de fermieri care solicită doar subvenții pe zootehnie ar putea încasa banii de la APIA după 25 mai 2016.

VIDEO: Ministrul Achim Irimescu vorbește despre limitarea voluntară a producției care ar putea ajuta producătorii români.

 

Vizualizat: 8005 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

Alte articole in aceasta categorie

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

21 noiembrie 2024 - 12:54

O nouă subvenție este pregătită pentru crescătorii de ovine cu un cuantum de 60 euro/ovină, dar nu mai mult de 42.000 de euro pentru un beneficiar. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministerul Agriculturii, după o întâlnire pe care a avut-o ministrul agriculturii Florin Barbu cu oierii. 

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

21 noiembrie 2024 - 07:07

Fermierii, crescătorii de animale care au cultivat lucernă primesc anul viitor, în contul acestui an, pe lângă plățile directe primite anul acesta, și sprijinul cuplat pentru lucernă.

Fermierii ruși renunță la grâu!

Fermierii ruși renunță la grâu!

20 noiembrie 2024 - 16:01

Fermierii din Rusia spun că vor cultiva mai puţin grâu după pierderile semnificative din acest an, trecând la recolte mai profitabile, precum mazăre, linte sau floarea soarelui. Decizia fermierilor ruși are implicaţii directe asupra preţurilor la grâu pe plan mondial, în condiţiile în care Rusia este cel mai mare exportator global. De asemenea, decizia afectează rata inflaţiei în ţările care importă masiv grâu, precum Egiptul.

Document! Cuantum ANT oi/capre, vaci pentru acest an, mai mic decât anul trecut!

Document! Cuantum ANT oi/capre, vaci pentru acest an, mai mic decât anul trecut!

20 noiembrie 2024 - 15:28

Crescătorii de vaci, oi și capre beneficiază de ajutor național tranzitoriu, ANT, o subvenție plătită de la bugetul de stat din bugetul stabilit pentru anul următor anului de cerere. Plafoanele ANT zootehnie pentru anul de cerere 2024 este precizat în Planul Național Strategic 2023-2027, documentul care stă la baza tuturor plăților din agricultură și dezvoltare rurală.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
anonim
|
02. 26, 2016. Friday 11:13

Oare nu este de vina Iliescu ?

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii