Producătorii români de lapte nu mai pot spera la un pachet suplimentar de ajutor din partea Comisiei Europene! Vor rămâne cu cât au primit anul acesta, undeva în jur de 8 milioane de euro. Vecinii noștri, cum e Polonia, au cerut deja ca ajutorul să fie acordat şi în 2016.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a participat pe 25 februarie 2016 la întâlnirea cooperativelor din sectorul laptelui în localitatea Covaci, Timiş. Au fost prezenți mai mulţi producători de lapte, producători de cereale şi crescători de porci.
Unul dintre fermieri l-a abordat pe ministrul agriculturii. Crescătorul voia să știe dacă se dublează, de la bugetul de stat, ajutorul primit în 2015 de la Comisia Europeană pentru sectorul de lapte și sectorul cărnii de porc, cei 11,1 milioane de euro. România ar fi avut posibilitatea să o facă, Europa nu se opunea. Fermierul a mai întrebat dacă acest ajutor va fi acordat de Comisia Europeană și pentru 2016.
Dialogul dintre crescătorul de vaci Boldis Szilamer din judeţul Arad şi ministrul agriculturii este dovada că s-a cam ajuns la fundul sacului. Vă prezentăm acest schimb de replici, fără alte comentarii.
Boldis Szilamer: Aţi promis că suplimentaţi ajutorul de criză pe care îl primim de la Uniunea Europeană cu 8 milioane de euro.
Achim Irimescu: Am promis că încerc să găsesc soluţii. Nu am buget. Am discutat cu colegii, mi-aş fi dorit să dau aceşti bani, dar din păcate colegii mi-au spus că nu găsim soluţii.
Boldis Szilamer: Aşteptăm până la rectificarea bugetară.
Achim Irimescu: Da, numai că trebuie plătite toate, şi banii europeni şi cei naţionali, până pe 30 iunie. Nu ne împiedicam în 8 milioane, staţi fără grijă! Problema este că trebuie plătiţi înainte de rectificarea bugetară, asta-i nenorocirea.
Boldis Szilamer: Polonia face lobby şi pentru 2016 pentru acest ajutor extraordinar.
Achim Irimescu: Eu am făcut lobby mai puternic decât Polonia la Bruxelles pentru această măsură. Şi chiar m-am aliniat pe lapte, Polonia n-a zis „Da”, dar eu, Portugalia şi Belgia am zis „Da” unei propuneri pe care am discutat-o cu European Milk Board, în care se propune să încurajăm producătorii să reducă voluntar producţia de lapte şi să primească de la procesator un sprijin. În Olanda au primit doi eurocenţi pe litru şi a funcţionat mecanismul. Eu am zis bun, în România şi-aşa producem puţin, ce vreţi de la noi? Dar m-aş bucura să se aplice la ei, că atunci n-ar mai fi presiune pe mine.
Boldis Szilamer: Deci, pe 2016, avem speranţe pentru ajutorul ăsta?
Achim Irimescu: Sincer? Mulţumiţi-i doamnei Merkel! (Angela Merkel, cancelarul Germaniei - n.red.) Toţi banii s-au dus la migranţi. Milionul acela de migranţi trebuie plătiţi şi atunci s-au tăiat bani de peste tot. Sunt multe miliarde care se dau acolo.
Boldis Szilamer (dr.), în dialog cu ministrul Achim Irimescu, la întâlnirea cooperativelor agricole
Boldis Szilamer are o fermă de vaci de lapte (SC Banat Milk) în localitatea Turnu din judeţul Arad. Pe 2015 are de încasat subvenţii pe hectar pentru 73 ha teren, ANT pentru bovine, ANT pentru 650 tone de lapte, sprijin cuplat. Am de primit aproape 270.000 de lei subvenţii, din care am luat, în decembrie 2015, mai puţin de 17.500 de lei. Practic, am încasat 6,73% din subvenţie până acum, spune fermierul arădean.
În situația fermierului arădean mai sunt 192.000 de agricultori români care au cereri de plată mixte, adică așteaptă subvenții și din sectorul vegetal, dar și pe zootehnie.
Pentru vegetal, subvenția pe suprafață, fermierii își vor primi banii după 8 aprilie. Cel puțin așa promite ministrul agriculturii. 55.000 de fermieri care solicită doar subvenții pe zootehnie ar putea încasa banii de la APIA după 25 mai 2016.
VIDEO: Ministrul Achim Irimescu vorbește despre limitarea voluntară a producției care ar putea ajuta producătorii români.