De anul acesta, cultivatorilor de cartofi li se promite o subvenție de aproximativ 800 de euro pe hectarul de cartof de sămânță. Ajutorul financiar consistent convinge tot mai mulți fermieri să aibă parcele cu material de plantat.
Mihail Mucsi, unul dintre cultivatorii importanți de cartofi din România, spune că obținerea subvenției va fi o treabă dificilă.
"APIA are deja metodologia în teritoriu. Fermierul trebuie să depună un dosar întreg care să conțină dovada că are zona de sămânță, că dispune de dotarea necesară: mașini de plantat, mașini de cultivat, etc. Parcelele sunt verificate, se iau probe vara, toamna.”
Subvenția ar acoperi costurile destul de ridicate ale unui hectar cu cartofi de sămânță.
“Pe mine mă costă un hectar 30.000 de lei. Importul ajunge la 850 de euro pe tona de sămânță. Pentru un hectar am nevoie de trei tone și jumătate de cartof calibrat la 35-55 mm. În fiecare an, import sămânță din Germania și Olanda, categoria biologică Elita, și cultiv 40-45 de hectare cu material de plantat. De pe un hectar scot maxim 27 de tone, calibrați la 35-55 mm. Ca să nu fie cartoful mare întrerupem vegetația. Ori prin tocarea vrejului, ori chimic cu un produs destul de scump. Folosesc 4 litri pe hectar. Produc sămânța certificată cls. A”, explică Mihail Mucsi.
Producătorul de cartofi din Covasna are parcele mici plantate manual, pe care testează soiurile. Mihail Mucsi cultivă cartofi pe 110 hectare, iar producția este livrată unui mare retailer. Fermierul merge pe soiuri universale. El spune că românul știe doar de cartofi albi și cartofi roșii. Între soiurile timpurii pe care le cultivă sunt: Riviera (coaja albă, miez crem), Agata (coaja albă, miez alb), Carrera (coaja albă, miez galben), Bella Rosa (coaja roșie, miez galben deschis), iar între soiurile semitardive se înscrie Rudolph (coaja roșie, miez alb) apreciat pentru piure.