Adama
AGRICOVER

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

Publicat: 30 martie 2020 - 23:44
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXPLICAŢII OFICIALE PROCEDURĂ DE URGENŢĂ COVID-19. Sute de mii de fermieri români care nu au depus încă la APIA cererea unică pentru subvenţiile pe 2020 vor depune cererile online. Secretarul de stat în MADR Emil Dumitru a explicat pentru AGROINFO cum va funcţiona întregul proces.

emil-dumitru-proagro_bDeocamdată facem nişte teste ca să vedem cum putem, tehnic, să primim adeverinţa de la primărie scanată la APIA, cum putem să digitizăm şi să şi închidem cererea de plată pe baza unui apel telefonic care este înregistrat cu fermierul, ca acesta sa îşi exprime acordul pentru închiderea cererii.

O să o luăm etapizat: Începem cu fermierii care au internet, ca să putem strânge cât mai multe cereri. Fermierii care au acces la internet vor fi sunaţi de un funcţionar APIA pentru completarea cererii, iar convorbirea va fi înregistrată, ca să avem dovada şi în faţa Comisiei Europene că cel care a depus cererea, chiar şi online, este de acord cu termenii şi condiţiile, ca să putem să ieşim din impasul ăsta.

Acolo unde fermierii nu au internet, încercăm să găsim înţelegere la primării. Vorbim de acei fermieri mici, în general, care să meargă la primării şi acolo să se conecteze la un calculator care are internet cu un centru local APIA şi să poată să depună cererea. Nu vorbim cu cei de la primărie, ci cu Ministerul de Interne şi cu Instituţia Prefectului. Trebuie să facem o procedură unitară şi nişte teste, ca să vedem cum funcţionează.

Asta este una din versiunile de lucru, încă n-am stabilit dacă este viabil sau nu, pentru că am vrea să evităm aglomerările umane în prioada asta. Va trebui să facem un efort suplimentar anul ăsta, nu am prevăzut această pandemie cu care nu doar România se confruntă, dar va trebui să facem cumva ca cererile de plată să fie depuse cât mai repede

Şi alte state se află în încurcătură şi mai mare. Noi avem un sistem informatic destul de performant pe cererea unică de plată pe suprafaţă, dar având peste 800.000 de fermieri, lucrăm cu un număr mare de persoane. Şi când veneau şi digitizau cererea împreună cu funcţionarul APIA mai greşeau, dar ne bazăm pe istoricul fermei, care era deja digitizată pentru anul 2019, chiar dacă e fermă mică. Unde se schimbă parcele pot fi eventuale probleme şi suprapuneri, dar avem prevederea în regulamentul european cu cartonaşul galben, nu îl sancţionăm imediat pe fermier, trebuie să fim suficient de flexibili.

Detalii AICI: SANCŢIUNI MAI MICI PENTRU FERMIERI! Ce MODIFICĂRI face Comisia Europeană?

CÂŢI BANI PIERDE UN FERMIER CARE PRIMEŞTE „CARTONAŞUL GALBEN” de la APIA?

Au banii asiguraţi: Câţi fermieri au depus cererea unică la APIA pentru subvenţiile agricole pe 2020!

Trebuie să ajungem la o suprafaţă declarată de 9,5 - 9,7 milioane de hectare. Până pe 13 martie 2020 (ultima zi de în care APIA a primit cereri, înainte de declararea stării de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19 – n.red.), avem total cereri primite la APIA 138.295, pentru o suprafaţă de 537.472 de hectare. Dar noi nu am stat, pentru că timpul este împotriva noastră, ci am digitizat în continuare, fără să închidem cererile, până la 306.242 de fermieri şi 3.126.574 de hectare. Nu ştiu să vă rspund dacă cei 300 de mii de fermieri sunt în total, dar bănuiesc că sunt în plus faţă de cei 138.000 care au depus deja cererile.

Unde suprafeţele sunt digitizate înseamnă că, în momentul în care vine adeverinţa de la primărie la APIA, putem să închidem cererea. Trebuie să continuăm în ritmul ăsta şi din 6 aprilie să dăm drumul la depunerea cererilor pe procedura asta simplificată online, a declarat Emil Dumitru pentru AGROINFO.

Printre cei peste 138.000 de fermieri care au depus cererea unică la APIA până în 13 martie nu este nici un crescător de animale. Toate cererile sunt pentru exploataţii din sectorul vegetal. Crescătorii de animale erau programaţi la APIA începând cu 1 aprilie.

La crescătorii de animale va trebui să avem şi extras şi Registrul Naţional al Exploataţiilor, din SNIIA, care este gestionat de ANSVSA, deci şi aici putem să găsim soluţii, să exportăm lista de animale ale fermierului şi să bifeze care sunt animalele eligibile. Avem nişte provocări cu securitatea datelor, pentru că accesăm sistemul informatic din foarte multe puncte, sunt câteva chestiuni tehnice de care trebuie să ne asigurăm că funcţionează, a adăugat Emil Dumitru.

Întrebat de AGROINFO dacă APIA ar putea plăti subvenţiile fermierilor pe baza cererilor din 2019, pentru cei care nu au reuşit să depună cererea anul acesta, aşa cum au sugerat unii fermieri, secretarul de stat în MADR a răspuns că „nu putem lua cererile pe anul 2019, pentru că prevederea din regulamentul european nu ne lasă şi nu putem să riscăm să compromitem 2,4 miliarde de euro, la ce situaţie dramatică este acum pentru fermierii din România.”

Tot la solicitarea AGROINFO, Emil Dumitru a răspuns că noua procedură de depunere a cererii unice de plată nu trebuie aprobată de Comisia Europeană:Vom informa doar Comisia de noua procedură pe care o vom adopta în regim de urgenţă, că vom avea procedura online. Comisia trebuie doar să vadă că am depus cererile respectând prevederile din regulament, care nu ne spune că trebuie să depunem pe suport de hârtie sau nu. Vom informa Comisia şi vom explica faptul că sistemul nostru informatic permite acest lucru.

apia-2020-bun_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo 

Vizualizat: 33518 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

21 noiembrie 2024 - 12:54

O nouă subvenție este pregătită pentru crescătorii de ovine cu un cuantum de 60 euro/ovină, dar nu mai mult de 42.000 de euro pentru un beneficiar. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministerul Agriculturii, după o întâlnire pe care a avut-o ministrul agriculturii Florin Barbu cu oierii. 

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

21 noiembrie 2024 - 07:07

Fermierii, crescătorii de animale care au cultivat lucernă primesc anul viitor, în contul acestui an, pe lângă plățile directe primite anul acesta, și sprijinul cuplat pentru lucernă.

Fermierii ruși renunță la grâu!

Fermierii ruși renunță la grâu!

20 noiembrie 2024 - 16:01

Fermierii din Rusia spun că vor cultiva mai puţin grâu după pierderile semnificative din acest an, trecând la recolte mai profitabile, precum mazăre, linte sau floarea soarelui. Decizia fermierilor ruși are implicaţii directe asupra preţurilor la grâu pe plan mondial, în condiţiile în care Rusia este cel mai mare exportator global. De asemenea, decizia afectează rata inflaţiei în ţările care importă masiv grâu, precum Egiptul.

Document! Cuantum ANT oi/capre, vaci pentru acest an, mai mic decât anul trecut!

Document! Cuantum ANT oi/capre, vaci pentru acest an, mai mic decât anul trecut!

20 noiembrie 2024 - 15:28

Crescătorii de vaci, oi și capre beneficiază de ajutor național tranzitoriu, ANT, o subvenție plătită de la bugetul de stat din bugetul stabilit pentru anul următor anului de cerere. Plafoanele ANT zootehnie pentru anul de cerere 2024 este precizat în Planul Național Strategic 2023-2027, documentul care stă la baza tuturor plăților din agricultură și dezvoltare rurală.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Cristi antemie
|
04. 05, 2020. Sunday 15:37
Adica cei de la ali.a sa nu ia contact, iar noi cei de la primărie da.fain nu?noi suntem mai prosti
1.
Iacob Cosmin Marian
|
04. 05, 2020. Sunday 13:01
Buna ziua,o idee foarte buna depunerea cereri online in special acum cand sumtem toti angrenati in limitarea raspandirii pandemii COVID 19,o zi frumoasa va doresc ,cu respect Cosmin Marian Iacob
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii