EXPLICAŢII OFICIALE PROCEDURĂ DE URGENŢĂ COVID-19. Sute de mii de fermieri români care nu au depus încă la APIA cererea unică pentru subvenţiile pe 2020 vor depune cererile online. Secretarul de stat în MADR Emil Dumitru a explicat pentru AGROINFO cum va funcţiona întregul proces.
Deocamdată facem nişte teste ca să vedem cum putem, tehnic, să primim adeverinţa de la primărie scanată la APIA, cum putem să digitizăm şi să şi închidem cererea de plată pe baza unui apel telefonic care este înregistrat cu fermierul, ca acesta sa îşi exprime acordul pentru închiderea cererii.
O să o luăm etapizat: Începem cu fermierii care au internet, ca să putem strânge cât mai multe cereri. Fermierii care au acces la internet vor fi sunaţi de un funcţionar APIA pentru completarea cererii, iar convorbirea va fi înregistrată, ca să avem dovada şi în faţa Comisiei Europene că cel care a depus cererea, chiar şi online, este de acord cu termenii şi condiţiile, ca să putem să ieşim din impasul ăsta.
Acolo unde fermierii nu au internet, încercăm să găsim înţelegere la primării. Vorbim de acei fermieri mici, în general, care să meargă la primării şi acolo să se conecteze la un calculator care are internet cu un centru local APIA şi să poată să depună cererea. Nu vorbim cu cei de la primărie, ci cu Ministerul de Interne şi cu Instituţia Prefectului. Trebuie să facem o procedură unitară şi nişte teste, ca să vedem cum funcţionează.
Asta este una din versiunile de lucru, încă n-am stabilit dacă este viabil sau nu, pentru că am vrea să evităm aglomerările umane în prioada asta. Va trebui să facem un efort suplimentar anul ăsta, nu am prevăzut această pandemie cu care nu doar România se confruntă, dar va trebui să facem cumva ca cererile de plată să fie depuse cât mai repede
Şi alte state se află în încurcătură şi mai mare. Noi avem un sistem informatic destul de performant pe cererea unică de plată pe suprafaţă, dar având peste 800.000 de fermieri, lucrăm cu un număr mare de persoane. Şi când veneau şi digitizau cererea împreună cu funcţionarul APIA mai greşeau, dar ne bazăm pe istoricul fermei, care era deja digitizată pentru anul 2019, chiar dacă e fermă mică. Unde se schimbă parcele pot fi eventuale probleme şi suprapuneri, dar avem prevederea în regulamentul european cu cartonaşul galben, nu îl sancţionăm imediat pe fermier, trebuie să fim suficient de flexibili.
Detalii AICI: SANCŢIUNI MAI MICI PENTRU FERMIERI! Ce MODIFICĂRI face Comisia Europeană?
CÂŢI BANI PIERDE UN FERMIER CARE PRIMEŞTE „CARTONAŞUL GALBEN” de la APIA?
Trebuie să ajungem la o suprafaţă declarată de 9,5 - 9,7 milioane de hectare. Până pe 13 martie 2020 (ultima zi de în care APIA a primit cereri, înainte de declararea stării de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19 – n.red.), avem total cereri primite la APIA 138.295, pentru o suprafaţă de 537.472 de hectare. Dar noi nu am stat, pentru că timpul este împotriva noastră, ci am digitizat în continuare, fără să închidem cererile, până la 306.242 de fermieri şi 3.126.574 de hectare. Nu ştiu să vă rspund dacă cei 300 de mii de fermieri sunt în total, dar bănuiesc că sunt în plus faţă de cei 138.000 care au depus deja cererile.
Unde suprafeţele sunt digitizate înseamnă că, în momentul în care vine adeverinţa de la primărie la APIA, putem să închidem cererea. Trebuie să continuăm în ritmul ăsta şi din 6 aprilie să dăm drumul la depunerea cererilor pe procedura asta simplificată online, a declarat Emil Dumitru pentru AGROINFO.
Printre cei peste 138.000 de fermieri care au depus cererea unică la APIA până în 13 martie nu este nici un crescător de animale. Toate cererile sunt pentru exploataţii din sectorul vegetal. Crescătorii de animale erau programaţi la APIA începând cu 1 aprilie.
La crescătorii de animale va trebui să avem şi extras şi Registrul Naţional al Exploataţiilor, din SNIIA, care este gestionat de ANSVSA, deci şi aici putem să găsim soluţii, să exportăm lista de animale ale fermierului şi să bifeze care sunt animalele eligibile. Avem nişte provocări cu securitatea datelor, pentru că accesăm sistemul informatic din foarte multe puncte, sunt câteva chestiuni tehnice de care trebuie să ne asigurăm că funcţionează, a adăugat Emil Dumitru.
Întrebat de AGROINFO dacă APIA ar putea plăti subvenţiile fermierilor pe baza cererilor din 2019, pentru cei care nu au reuşit să depună cererea anul acesta, aşa cum au sugerat unii fermieri, secretarul de stat în MADR a răspuns că „nu putem lua cererile pe anul 2019, pentru că prevederea din regulamentul european nu ne lasă şi nu putem să riscăm să compromitem 2,4 miliarde de euro, la ce situaţie dramatică este acum pentru fermierii din România.”
Tot la solicitarea AGROINFO, Emil Dumitru a răspuns că noua procedură de depunere a cererii unice de plată nu trebuie aprobată de Comisia Europeană:Vom informa doar Comisia de noua procedură pe care o vom adopta în regim de urgenţă, că vom avea procedura online. Comisia trebuie doar să vadă că am depus cererile respectând prevederile din regulament, care nu ne spune că trebuie să depunem pe suport de hârtie sau nu. Vom informa Comisia şi vom explica faptul că sistemul nostru informatic permite acest lucru.
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo