Cercetarea românească este susținută de noul PNDR când vorbim despre soiurile de cartof. Fermierii care aleg sămânță certificată românească au punctaj suplimentar la finanțare. Din 2018, folosirea soiurilor românești devine o obligație.
Mihail Mucsi, unul dintre cei mai mari cultivatori de cartofi din România, printre puținii care cultivă cartof de sămânță, spune că fermierii vor fi condiționați în obținerea sprijinului cuplat de folosirea sămânței certificate românești. “În acest moment, în țara noastră, se cultivă cartof de sămânță doar pe 400 de hectare. O suprafață foarte mică față de cât e necesar. Costurile unui hectar cu material de plantat se apropie de 1.000 de euro dacă folosești tehnologia corespunzătoare. Fermierii vor fi în dificultate”.
Sorin Chiru, directorul Institutului Cartofului din Brașov, spune că e timpul să fie sprijinită și creația românească, să nu ne mai bazăm pe cartoful olandez.“Așteptăm să obținem sprijinul cuplat. Sunt discuții să mărească suma de la 800 de euro la 1.000 de euro pe hectarul cu cartof de sămânță. Este timpul să fie susținută creația românească, măcar în proporție de 90%. ”
Institutul Cartofului produce trei soiuri românești certificate: Cristian (coaja roșie, pulpa galbenă), Roclas (coaja galbenă, pulpă galbenă), cu bune calități culinare și Rustic (coajă albă, pulpă galbenă), rezistent la mana cartofului și folosit în culturile ecologice.
Anul 2014 a fost unul bun pentru cartof. Dar producțiile record au adus și scăderea spectaculoasă a prețului ceea ce i-a dezamăgit pe fermieri.