Ce suprafeţe luaţi în calcul pentru a determina dimensiunea economică a unei exploataţii. Reguli pentru fermele mici care solicită bani europeni!
Una dintre condiţiile obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească fermierii care vor să obţină sprijin nerambursabil prin submăsura 6.3 - „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” din PNDR 2020 este să dețină o exploatație agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 4.000 - 11.999 euro SO (valoare producție standard) - fermă mică.
Stabilirea dimensiunii economice a exploatației se calculează conform situaţiei existente la momentul depunerii Cererii de finanţare, aşa cum este înregistrată în IACS – APIA din perioada de depunere stabilită conform legislaţiei naţionale și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA/ANZ, precum şi la Primărie în Registrul Agricol.
Astfel, dimensiunea economică se va calcula pe baza înregistrărilor în nume propriu din ultima perioadă (campanie) de depunere (înregistrare/actualizare) a Cererii unice de plată pe suprafaţă în IACS, stabilită conform prevederilor legislației naționale în vigoare şi/sau în Registrul Exploataţiei la ANSVSA, precum şi în Registrul agricol efectuată înainte cu cel mult 30 de zile faţă de data depunerii Cererii de finanţare.
Calculul dimensiunii economice se realizează astfel, în funcţie de perioada de desfăşurare a sesiunii de depunere proiecte:
Pentru sesiunea de proiecte curentă derulată după începerea sesiunilor de înregistrare a cererilor de plată pe suprafață (APIA) se consultă și listează înregistrările din IACS - APIA din anul depunerii Cererilor de finanțare. Prin excepţie, în cazul exploataţiilor consolidate după închiderea campaniei de depunere a Cererii unice de plată pe suprafaţă în Registrul unic de identificare de la APIA din perioada de depunere aferentă anului 2021, se vor accepta şi înscrierile în APIA în afara campaniei respective, prin cererea de transfer definitiv a exploatației (suprafeţelor) din anul 2021 înregistrată la APIA cu precizarea implicit a transferului drepturilor de plată aferente.
Documentele mai sus menţionate vor fi însoţite de o adeverinţă APIA din care să reiasă structura exploataţiei.
Atenţie! În cazul în care, în sistemul electronic APIA nu se pot vizualiza înregistrările efectuate de solicitant în timpul campaniei de depunere a cererilor unice de plată APIA, acesta poate depune o adeverinţă de la APIA din care să reiasă toate datele necesare îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate şi criteriilor de selecţie care implică înscrieri la APIA.
Calculul SO (valoare producție standard) se realizează pe baza coeficienţilor de producţie standard pentru vegetal/ zootehnie prevăzuţi în Anexa nr. 5 la Ghidul solicitantului pentru submăsura 6.3.
În vederea stabilirii și verificării pe durata implementării proiectului a dimensiunii economice a exploatației agricole, este obligatorie înscrierea de către solicitant a tuturor suprafețelor de teren (inclusiv a terenurilor utilizate ca grădini familiale) în Cererea unică de plată și în sistemul IACS gestionat de APIA, chiar dacă acestea au suprafețe mai mici decat dimensiunea minimă a parcelelor eligibile, conform legislației în vigoare, indiferent dacă sunt sau nu solicitate plăți pe suprafață (plăți directe sau plăți compensatorii pe aceste suprafete.
Toate exploataţiile agricole pentru care în calculul SO se ține cont și de stupi trebuie să introducă sistemul de identificare şi înregistrare a stupinelor și a stupilor, a panourilor de identificare a stupinelor, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 251/2017, cu modificările și completările ulterioare.
Beneficiarul fondurilor europene prin submăsura 6.3 NU va reduce dimensiunea economică prevazută la depunerea cererii de finanțare a exploatației agricole pe durata de execuţie a contractului cu mai mult de 15%. Prin excepție, în cazul pepinierelor marja de fluctuație de maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare. Cu toate acestea, dimensiunea economică a exploatației agricole nu va scădea, în nicio situație, sub pragul minim de 4.000 SO stabilit prin condițiile de eligibilitate.
(sursa: AFIR)
Citeşte şi: Condiţii obligatorii pentru fermierii care vor sprijinul de 15.000 de euro pe fermă!