Federaţia Crescătorilor de Bovine din România este consternată de derapajele de la lege şi democraţie practicate în ultima perioadă de conducerea MADR derapaje ce încalcă drepturile partenerilor sociali legitimi, reprezentativi şi legal constituiţi.
Reprezentanţii Federaţiei susţin că MADR evită dialogul social instituţionalizat cu reprezentanţii legali ai fermierilor care produc pentru piaţă, care plătesc taxe, impozite şi care contribuie semnificativ la PIB-ul României şi discută viitorul zootehniei României cu, cetăţenii agreaţi care spun: fie primit, fiecărui leu primit de la stat.
MADR nu a chemat la negocieri reprezentanţii naţionali ai FCBR şi AGCTR
În data de 28 11 2011, MADR nu a chemat la consultări organizaţiile reprezentative la nivel naţional respectiv FCBR şi AGCTR şi asta pentru că acestea au avut « neobrăzarea » să protesteze la deciziile MADR cu privire la cuantumul CNDP pentru anul 2011.
Potrivit comunicatului de presă al FCBR, la aceste negocieri au fost invitaţi cetăţenii agreaţi, care au aprobat în luna august, fără să se consulte cu organizaţiile pe care le reprezentau, nivelul ajutoarelor acordate, persoane care nu mai reprezintă interesele FCBR.
460 lei/cap de vacă – o “batjocură” la adresa sectorului de creştere a bovinelor
Organizaţiile membre ale celor două forme reprezentative ale crescătorilor de bovine din România şi-au exprimat public, prin comunicatul trimis, dezacordul cu privire la cuantumul CNDP de 410 lei/cap animal, reamintind că nici măcar suma derizorie de 460 lei mediatizată de MADR nu a fost acceptată şi aceasta fiind considerată o « batjocură » la adresa sectorului de creştere a bovinelor.
În perioada următoare FCBR şi AGCTR vor stabili împreună acţiunile menite să rezolve problemele sectorului şi relaţia cu MADR.
Programul depus de FCBR la MADR în luna august 2011
În luna august a acestui an, FCBR a solicitat MADR prin programul depus la aceasta instituţie elaborarea de acte normative pentru:
1. Acordarea CNDP 2011 în valoarea totală de 337 664 865 Euro aşa cum era prevăzut în Tratatul de Aderare al României la UE:
- începând cu luna octombrie a anului 2011;
- publicarea Hotărârii de Guvern cu suma acordată aferentă CNDP în luna septembrie;
- eliberarea de adeverinţe, pentru cei interesaţi, în vederea acordării împrumutului bancar.
2. Întocmirea criteriilor de elgibilltate şi a actului normativ pentru măsura privind bunăstarea la viţei.
3. Acordarea de ajutoare specifice pentru relansarea creşterii vacilor de carne
4. Completarea Legii ajutoarelor de stat conform art. 10 din Regulamentul1857 al UE prin introducerea în lege a susţinerii combaterii bolilor şi la animale, cu implicaţii în finanţarea programului strategic de combatere a bolilor, care încarcă cheltuelile din fermele zootehnice, cu peste 200 lei pe cap de animal/an.
5. Acordarea ajutorului de criză, în cuantum de până la 15.000 euro, aşa cum era prevăzut în programul european P.E.R.E.
6. Elaborarea actelor normative care reglementează activitatea creşterii bovinelor pentru anul 2012, pentru ca producătorii să-şi poată fundamenta bugetele de venituri şi cheltuieli.
7. Propuneri pentru normele de aplicare a OU nr 30/2011 privind înlesnirile la plată a datoriilor la bugetul de stat ale crescătorilor de animale.
Aceste probleme nu au fost considerate de reprezentanţii MADR ca fiind destul de importante pentru sectorul creşterii bovinelor şi ca atare, nu s-au căutat soluţii aşa cum era de aşteptat, susţin reprezentanţii FCBR, Claudiu Frânc şi Toader Neaţa, în comunicatul trimis.