Zeci de agricultori din localitatea Vorniceni din judeţul Botoşani au protestat luni, 24 octombrie 2011, în faţa Primăriei din localitate, nemulţumiţi faţă de sistarea plăţii subvenţiilor agricole de care beneficiau. Agricultorii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva faptului că pierd subvenţii de mii de lei pentru datorii de doar câteva zeci de lei pe care le aveau la bugetul local la data când au depus cererile de plată.
366 de agricultori au rămas fără sprijin financiar după ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) a constatat că aceştia au beneficiat ilegal de subvenţia aferentă anului 2007 şi a decis suspendarea drepturilor financiare către aceştia pe motiv că agricultorii au declarat, în 2008, pe proprie răspundere, că nu aveau, la data depunerii cererilor de plată, datorii la bugetul de stat şi la bugetul local, iar în evidenţele Primăriei Vorniceni figurau cu taxe şi impozite neachitate.
„Dumneavoastră, în momentul depunerii cererii, în 2008, aţi dat o declaraţie pe proprie răspundere că nu aveţi datorii. Dumneavoastră aţi luat bani pentru anul 2008, cu toate că nu aveaţi dreptul, pentru că aţi declarat acolo în fals. Acum, pe 2010, trebuie să vi se reţină banii pe care i-aţi luat nejustificat”, le-a spus şeful centrului din Săveni al APIA, Ion Strătilă, citat de Agerpres.
Subvenţii de 3.000 de lei returnate pentru o datorie de 22 de lei
Agricultorii botoşăneni au de încasat de la APIA sume de ordinul miilor de lei şi spun că eventualele datorii pe care le aveau către bugetul local erau infime şi le-au şi plătit.
„Eu nu aveam plătit la data aceea o sumă infimă, de 22 de lei, din cauza unei maşini pe care am vândut-o şi nu am făcut radierea. Acum, eu pierd 3.000 de lei, subvenţia la şapte animale”, a afirmat unul dintre beneficiarii subvenţiei, citat de Agerpres.
Primarul localităţii Vorniceni, Ovidiu Corleiciuc, consideră că nemulţumirile sătenilor sunt ”pe drept justificate”. „Oamenii sunt nemulţumiţi şi au dreptate pentru că li se iau bani mulţi, este vorba de mii sau chiar zeci de mii de lei. Ei îşi hrănesc copiii din asta. Majoritatea sunt oameni cinstiţi”, a menţionat Corleiciuc, citat de Agerpres. Primarul susţine că 99% dintre beneficiarii de subvenţii au plătit taxele şi impozitele la bugetul local.