Pentru a beneficia de plăţi directe pe suprafaţă în perioada 2015-2020, fermierii vor trebui să fie înscrişi în Registrul unic de identificare administrat de APIA, să depună cerere unică de plată şi să își intabuleze proprietatea. De asemenea, fermierii care primesc subvenţii de peste 5.000 euro vor trebui să se înregistreze sub o formă juridică, iar pentru culturile înfiinţate începând cu anul de cerere 2018, vor trebui să facă dovada că folosesc seminţe certificate.
Măsurile sunt incluse într-un proiect de Ordonanță pentru aprobarea schemelor de plăţi directe care se acordă în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.
„La Agenția de Plăți trebuie să urmărim beneficiarul, astfel încât să ne asigurăm că plățile sunt realizate în sistem corect și, atunci când cineva de la Comisie vine și verifică, să aibă o lejeritate mai mare în acest lucru. Fermierul trebuie să demonstreze că este fermier activ dacă primește plăți mai mari de 5.000 de euro din fonduri europene. Ca atare, dacă primește o formă de sprijin mai mare de 5.000 de euro, trebuie să se înregistreze sub o formă juridică”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la emisiunea Viața Satului, în 11 ianuarie 2015.
Intabulare obligatorie din 2018 sau 2019
„De ce trebuie să recurgem la obligativitatea intabulării? Pentru că, din anul 2020, cu siguranță, și România va trebui să treacă la sistemul de plată unică pe fermă, nu pe suprafață, ceea ce înseamnă că toate formele de sprijin pe care le primește, trebuie să fie înglobate într-o singură plată, pe fermă, astfel că trebuie să fie terenul intabulat ca să putem acorda acele plăți. Este o obligativitate a Comisiei Europene. Noi am prevăzut acest lucru și ne bazăm pe faptul că Ministerul Dezvoltării Regionale, prin fondurile pe care le are la dispoziție prin Programul Operațional Regional, a alocat deja o sumă importantă pentru realizarea cadastrului în extravilan. Cadastrul se va face în regim gratuit. Deja premierul și domnul ministru Dragnea au confirmat că se va începe cu zonele extravilane. Nu cred că vor fi probleme în primii ani”, a detaliat Daniel Constantin, la aceeaşi emisiune.
Cadastrul se va realiza gratuit pentru fermieri, însă aceștia vor trebui să suporte costurile intabulării, a mai precizat ministrul Agriculturii.
Plăţi directe în perioada 2015-2020
Potrivit proiectului de Ordonanţă citat, schemele de plăţi directe care se acordă ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli în perioada 2015-2020 sunt următoarele:
a) schema de plată unică pe suprafaţă;
b) ajutor național tranzitoriu -ANT;
c) plata redistributivă;
d) plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu
e) plata pentru tinerii fermieri;
f) schema de sprijin cuplat;
g) schema simplificată pentru micii fermieri.
Citiţi mai multe despre schemele de plăţi directe care se acordă producătorilor agricoli în perioada 2015-2020 Revista Ferma, ediţia din ianuarie 2015.