În majoritatea ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), subvenţiile pentru agricultură au scăzut, dar cu toate acestea fermierii elveţieni sunt cei mai sprijiniţi agricultori din lume, se arată în raportul OCDE privind politicile agricole, publicat în urmă cu două zile la Geneva.
Conform raportului, 56% din veniturile agriculturii elveţiene proveneau în 2010 din subvenţiile acordate de Confederaţie. Şi totuşi acest nivel scade mereu în Elveţia, faţă de anii 1980, când se ridica la peste 75%. În 2000, el era de 70%, iar în 2009, de 60%. Ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut al Elveţiei scade şi ea, de la 2,1% în 1995 la 1,2% în 2009.
Scăderea remarcată în Elveţia se înscrie în tendinţa observată în ţările OCDE, unde ajutorul pentru agricultură nu a fost niciodată atât de redus, 18% din veniturile agricole totale în 2010. În anii 1980, 40% din veniturile agricultorilor din ţările OCDE proveneau din subvenţii. Preţul ridicat al materiilor prime explică în mare parte aceste scăderi, potrivit raportului OCDE.
Trebuie aplicate reforme, este concluzia raportului. „Autorităţile trebuie să redirecţioneze ajutoarele destinate agricultorilor spre măsuri care să aibă efecte pe termen lung asupra economiei alimentare mondiale”, a declarat Ken Ash, director pentru schimburi şi agricultură în cadrul OCDE. Subvenţiile publice denaturează producţia şi schimburile şi nu contribuie deloc la îmbunătăţirea productivităţii şi competitivităţii, nici la asigurarea unei folosiri durabile a resurselor şi nici nu-i ajută pe agricultori să facă faţă riscurilor, consideră OCDE într-un comunicat.
Anul trecut, subvenţiile acordate producătorilor au fost de 227 de miliarde de dolari în ţările OCDE. Variaţiile de la o ţară la alta sunt enorme. În perioada 2008-2010, Noua-Zeelandă afişa cel mai scăzut nivel al veniturilor agricole (1%), urmată de Australia (3%). La capătul opus se află Coreea de Sud (47%), Japonia (49%), Elveţia şi Norvegia.
sursa: Agerpres