Adama
AGRICOVER

Cel mai sprijinit agricultor din lume – fermierul elveţian

Publicat: 22 septembrie 2011 - 14:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În majoritatea ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), subvenţiile pentru agricultură au scăzut, dar cu toate acestea fermierii elveţieni sunt cei mai sprijiniţi agricultori din lume, se arată în raportul OCDE privind politicile agricole, publicat în urmă cu două zile la Geneva.

Conform raportului, 56% din veniturile agriculturii elveţiene proveneau în 2010 din subvenţiile acordate de Confederaţie. Şi totuşi acest nivel scade mereu în Elveţia, faţă de anii 1980, când se ridica la peste 75%. În 2000, el era de 70%, iar în 2009, de 60%. Ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut al Elveţiei scade şi ea, de la 2,1% în 1995 la 1,2% în 2009.

Scăderea remarcată în Elveţia se înscrie în tendinţa observată în ţările OCDE, unde ajutorul pentru agricultură nu a fost niciodată atât de redus, 18% din veniturile agricole totale în 2010. În anii 1980, 40% din veniturile agricultorilor din ţările OCDE proveneau din subvenţii. Preţul ridicat al materiilor prime explică în mare parte aceste scăderi, potrivit raportului OCDE.

Euro_b

Trebuie aplicate reforme, este concluzia raportului. „Autorităţile trebuie să redirecţioneze ajutoarele destinate agricultorilor spre măsuri care să aibă efecte pe termen lung asupra economiei alimentare mondiale”, a declarat Ken Ash, director pentru schimburi şi agricultură în cadrul OCDE. Subvenţiile publice denaturează producţia şi schimburile şi nu contribuie deloc la îmbunătăţirea productivităţii şi competitivităţii, nici la asigurarea unei folosiri durabile a resurselor şi nici nu-i ajută pe agricultori să facă faţă riscurilor, consideră OCDE într-un comunicat.

Anul trecut, subvenţiile acordate producătorilor au fost de 227 de miliarde de dolari în ţările OCDE. Variaţiile de la o ţară la alta sunt enorme. În perioada 2008-2010, Noua-Zeelandă afişa cel mai scăzut nivel al veniturilor agricole (1%), urmată de Australia (3%). La capătul opus se află Coreea de Sud (47%), Japonia (49%), Elveţia şi Norvegia.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2837 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

SAPS 2011: autorizarea la plată, finalizată până la sfârşitul anului

SAPS 2011: autorizarea la plată, finalizată până la sfârşitul anului

Pentru acest an, APIA şi-a propus ca până pe 31 decembrie să finalizeze autorizarea la plată a tuturor beneficiarilor plăţilor pe suprafaţă pentru 2011, iar Ministrul Agriculturii vorbeşte de posibilitatea acordării unui avans începând cu 16 octombrie a.c.

FNPAR se opune limitării suprafeţei eligibile de plată

FNPAR se opune limitării suprafeţei eligibile de plată

În cadrul întrevederii, care a avut loc la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu misiunea de audit a Curţii Europene de Conturi, FNPAR şi-a mai exprimat punctul de vedere şi cu privire la Politica Agricolă Comună.

FNPAR solicită încă 1,5 milioane ha, la suprafaţa agricolă beneficiară de subvenţii

FNPAR solicită încă 1,5 milioane ha, la suprafaţa agricolă beneficiară de subvenţii

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România – FNPAR, care reprezintă 67% din sectorul agricol, solicită ca suprafaţa agricolă care beneficiază de plăţi unice să fie majorată de la 8,7 milioane de hectare cât este în prezent, la 10,2  milioane de hectare.

Senatorii au respins propunerea ca fermierii să primească banii pe hectar doar dacă folosesc sămânţă certificată

Senatorii au respins propunerea ca fermierii să primească banii pe hectar doar dacă folosesc sămânţă certificată

Senatorii au respins în 7 septembrie a.c. propunerea legislativă care prevedea ca agricultorii să poată beneficia de sprijinul direct şi complementar pe suprafaţă numai dacă utilizează sămânţă certificată pentru culturile de plante oleaginoase şi furajere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii