Adama
AGRICOVER

Câți bani pierde un fermier care primește „cartonașul galben” de la APIA?

Publicat: 20 ianuarie 2016 - 11:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă anul acesta solicitați subvenția pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), iar anul viitor încasați de la APIA un „cartonaș galben”, înseamnă că primiți o veste rea și una bună în același timp. Iată de ce!

„Cartonașul galben” este una dintre cele trei măsuri pentru simplificarea și relaxarea sistemului de sancțiuni pe care îl vor aplica, din 2017, agențiile de plăți care gestionează subvențiile acordate fermierilor. Celelalte două măsuri vizează verificarea preliminară a cererilor de plată și aplicarea unui sistem simplificat pentru sancțiunile administrative. Măsurile au fost anunțate de comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan, pe 19 ianuarie 2016, în Comisia de Agricultură a Parlamentului European.

Cine va primi „cartonașul galben” și ce înseamnă acesta?

La fel ca în fotbal, „cartonașul galben” va fi acordat fermierilor care comit pentru întâia dată o eroare în cererea de plată pentru subvenții, iar eroarea nu este gravă. Cu alte cuvinte, celor care se află la prima abatere și la care se constată o supradeclarare de până la 10% din suprafața determinată pentru plată. „Cartonașul galben” aduce așadar o veste rea: că ați comis o greșeală și veți fi sancționat la plată de către APIA.

Vestea bună este însă că penalizarea va fi redusă la jumătate! Totuși, atenție: fermierii care primesc din partea APIA cartonașul galben, vor intra la controlul pe teren în anul următor celui în care au primit cartonașul.

Alături de această măsură, Comisia Europeană va reduce și nivelul de penalizări în cazul sancțiunilor administrative: pentru supradeclarările de peste 3% din totalul suprafeței determinate la plată sau mai mari de 2 ha, va fi aplicată o sancțiune unică: fermierul va pierde subvenția pentru o suprafață de 1,5 ori cât suprafața supradeclarată.

Cât pierde/câștigă la plată un fermier cu 10 ha care cere subvenția pentru 11 ha?

Iată cum va fi aplicat noul sistem de sancțiuni pentru un fermier care lucrează 10 ha, dar care declară în cererea de plată o suprafață de 11 ha. Exemplul a fost dat chiar de comisarul european Phil Hogan, pentru a ilustra cum vor funcționa modificările propuse de Comisia Europeană.

Conform actualului sistem de sancțiuni, dacă un fermier care are 10 ha solicită subvenția pe suprafață pentru 11 ha, se întâmplă următoarele:

- suma de plată este redusă la 10 ha, la care are dreptul;
- cum supradeclararea este de 10%, fermierul este penalizat la plată pentru dublul diferenței dintre suprafața declarată și cea la care are dreptul, adică 2 ha. Astfel, ar primi subvenția pentru numai 8 ha.

După noul sistem, care va fi aplicat din 2017, pentru cererile de plată depuse în 2016, același fermier va fi penalizat pentru numai 1,5 ha (de 1,5 ori suprafața supradeclarată, de 1 ha, în acest caz), deci ar încasa sprijinul pe hectar pentru 8,5 ha.

Mai mult, dacă fermierul este la prima eroare, acesta va primi de la APIA „cartonașul galben”, cu care penalizarea îi va fi redusă la jumătate, adică va pierde banii pentru doar 0,75 ha, deci va încasa subvenția pentru 9,25 ha.

Față de sistemul de sancțiuni aplicat până acum, diferența este de 1,25 ha pentru fermierul aflat la prima abatere, însă chiar și „recidiviștii” pierd mai puțini bani din subvenție cu noul sistem de sancțiuni.

Noul sistem reprezintă „o îmbunătățire semnificativă pentru fermier, care poate a comis pentru prima dată o eroare relativ minoră, cum ar fi că a inclus, în mod accidental, curtea fermei în suprafața din cererea de plată”, consideră comisarul pentru Agricultură Phil Hogan.

Vizualizat: 7256 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Sancțiuni mai mici pentru fermieri! Ce modificări face Comisia Europeană?

Sancțiuni mai mici pentru fermieri! Ce modificări face Comisia Europeană?

Fermierii care greșesc în cererea unică de plată vor suporta sancțiuni mai blânde. Penalizările vor fi reduse, în unele cazuri, chiar la jumătate. Ca să pună capăt „climatului de frică” pentru fermierii care solicită subvenții în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan a decis să simplifice anumite aspecte legate de plățile directe. Iată propunerile, care vor fi, cel mai probabil, aplicate de anul viitor, pentru anul de cerere 2016!

Alte articole in aceasta categorie

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

21 noiembrie 2024 - 12:54

O nouă subvenție este pregătită pentru crescătorii de ovine cu un cuantum de 60 euro/ovină, dar nu mai mult de 42.000 de euro pentru un beneficiar. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministerul Agriculturii, după o întâlnire pe care a avut-o ministrul agriculturii Florin Barbu cu oierii. 

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

21 noiembrie 2024 - 07:07

Fermierii, crescătorii de animale care au cultivat lucernă primesc anul viitor, în contul acestui an, pe lângă plățile directe primite anul acesta, și sprijinul cuplat pentru lucernă.

Fermierii ruși renunță la grâu!

Fermierii ruși renunță la grâu!

20 noiembrie 2024 - 16:01

Fermierii din Rusia spun că vor cultiva mai puţin grâu după pierderile semnificative din acest an, trecând la recolte mai profitabile, precum mazăre, linte sau floarea soarelui. Decizia fermierilor ruși are implicaţii directe asupra preţurilor la grâu pe plan mondial, în condiţiile în care Rusia este cel mai mare exportator global. De asemenea, decizia afectează rata inflaţiei în ţările care importă masiv grâu, precum Egiptul.

Document! Cuantum ANT oi/capre, vaci pentru acest an, mai mic decât anul trecut!

Document! Cuantum ANT oi/capre, vaci pentru acest an, mai mic decât anul trecut!

20 noiembrie 2024 - 15:28

Crescătorii de vaci, oi și capre beneficiază de ajutor național tranzitoriu, ANT, o subvenție plătită de la bugetul de stat din bugetul stabilit pentru anul următor anului de cerere. Plafoanele ANT zootehnie pentru anul de cerere 2024 este precizat în Planul Național Strategic 2023-2027, documentul care stă la baza tuturor plăților din agricultură și dezvoltare rurală.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii