Dacă anul acesta solicitați subvenția pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), iar anul viitor încasați de la APIA un „cartonaș galben”, înseamnă că primiți o veste rea și una bună în același timp. Iată de ce!
„Cartonașul galben” este una dintre cele trei măsuri pentru simplificarea și relaxarea sistemului de sancțiuni pe care îl vor aplica, din 2017, agențiile de plăți care gestionează subvențiile acordate fermierilor. Celelalte două măsuri vizează verificarea preliminară a cererilor de plată și aplicarea unui sistem simplificat pentru sancțiunile administrative. Măsurile au fost anunțate de comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan, pe 19 ianuarie 2016, în Comisia de Agricultură a Parlamentului European.
Cine va primi „cartonașul galben” și ce înseamnă acesta?
La fel ca în fotbal, „cartonașul galben” va fi acordat fermierilor care comit pentru întâia dată o eroare în cererea de plată pentru subvenții, iar eroarea nu este gravă. Cu alte cuvinte, celor care se află la prima abatere și la care se constată o supradeclarare de până la 10% din suprafața determinată pentru plată. „Cartonașul galben” aduce așadar o veste rea: că ați comis o greșeală și veți fi sancționat la plată de către APIA.
Vestea bună este însă că penalizarea va fi redusă la jumătate! Totuși, atenție: fermierii care primesc din partea APIA cartonașul galben, vor intra la controlul pe teren în anul următor celui în care au primit cartonașul.
Alături de această măsură, Comisia Europeană va reduce și nivelul de penalizări în cazul sancțiunilor administrative: pentru supradeclarările de peste 3% din totalul suprafeței determinate la plată sau mai mari de 2 ha, va fi aplicată o sancțiune unică: fermierul va pierde subvenția pentru o suprafață de 1,5 ori cât suprafața supradeclarată.
Cât pierde/câștigă la plată un fermier cu 10 ha care cere subvenția pentru 11 ha?
Iată cum va fi aplicat noul sistem de sancțiuni pentru un fermier care lucrează 10 ha, dar care declară în cererea de plată o suprafață de 11 ha. Exemplul a fost dat chiar de comisarul european Phil Hogan, pentru a ilustra cum vor funcționa modificările propuse de Comisia Europeană.
Conform actualului sistem de sancțiuni, dacă un fermier care are 10 ha solicită subvenția pe suprafață pentru 11 ha, se întâmplă următoarele:
- suma de plată este redusă la 10 ha, la care are dreptul;
- cum supradeclararea este de 10%, fermierul este penalizat la plată pentru dublul diferenței dintre suprafața declarată și cea la care are dreptul, adică 2 ha. Astfel, ar primi subvenția pentru numai 8 ha.
După noul sistem, care va fi aplicat din 2017, pentru cererile de plată depuse în 2016, același fermier va fi penalizat pentru numai 1,5 ha (de 1,5 ori suprafața supradeclarată, de 1 ha, în acest caz), deci ar încasa sprijinul pe hectar pentru 8,5 ha.
Mai mult, dacă fermierul este la prima eroare, acesta va primi de la APIA „cartonașul galben”, cu care penalizarea îi va fi redusă la jumătate, adică va pierde banii pentru doar 0,75 ha, deci va încasa subvenția pentru 9,25 ha.
Față de sistemul de sancțiuni aplicat până acum, diferența este de 1,25 ha pentru fermierul aflat la prima abatere, însă chiar și „recidiviștii” pierd mai puțini bani din subvenție cu noul sistem de sancțiuni.
Noul sistem reprezintă „o îmbunătățire semnificativă pentru fermier, care poate a comis pentru prima dată o eroare relativ minoră, cum ar fi că a inclus, în mod accidental, curtea fermei în suprafața din cererea de plată”, consideră comisarul pentru Agricultură Phil Hogan.