ANUNȚ OFICIAL. Astăzi, 15 iulie, lansăm măsura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă susținută la sediul MADR. Ajutorul acordat tinerilor fermieri este de 40.000 de euro, pentru exploatațiile agricole cu o valoare a producției standard mai mică și, respectiv, de 50.000 de euro. Pentru prima oară, de acești bani beneficiază și tinerii fermieri români care muncesc în străinătate.
Astăzi, 15 iulie, lansăm măsura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Această măsură s-a derulat și pe perioada 2014-2020 tocmai pentru a revigora agricultura în zone care sunt depopulate sau în zone care au constrângeri naturale și pentru a preîntâmpina fenomenul de îmbătrânire.
Vreau să vă spun că, până acum, au aplicat la această măsură 10.230 de beneficiari, dintre care 17.520 (!! aici s-ar putea să fie o greșeală de calcul strecurată între cifrele primite de ministrul agriculturii n.r.) au încheiat măsura, restul sunt în proceduri. Tocmai de aceea, anul acesta am suplimentat cu bani, pentru că fiind o măsură accesată, banii pentru această măsură s-au consumat, am notificat Comisia Europeană și am mutat bani de la alte măsuri neaccesate, încă 43 de milioane de euro pentru acest an.
De data aceasta, am împărțit alocarea în modul următor: 20 de milioane euro pentru tineri fermieri, cetățeni români din afara granițelor țării, care se instalează pentru prima dată ca șefi de exploatație, sigur, aici, o să vedeți în ghid, aceleași criterii legate de cursurile pe care le-au absolvit în domeniul agricol, dar și dacă au avut un loc de muncă în țări membre UE sau țări terțe în domeniul agricol, vor putea să depună cereri de finanțare.
Măsura este de 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 și 50.000 SO, adică valoare producție standard, și de 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 și 29.999 valooarea producției standard. Este o sumă forfetară, în două tranșe, 75% la semnarea contractului de finanțare și încă 25% până la finalul implementării proiectului care durează între 3 și 5 ani, cum își fac dânșii planul de dezvoltare, a declarat miercuri ministrul agriculturii.