Discuţiile pe care le-am avut cu producătorii şi procesatorii din industria laptelui referitoare la reducerea TVA la 9% nu s-au finalizat cu vreo concluzie, între aceştia existând în continuare un diferend, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„Cert este un lucru, că există o deschidere guvernamentală şi în primul rând la Ministerul de Finanţe, de a extinde reducerea TVA de la 24 la 9% şi la produsele lactate pe tot fluxul de producţie. Există în momentul de faţă un diferend între producător şi procesator pentru că, sigur, procesatorii îşi doresc o cotă redusă de TVA, iar asta ar însemna să avem un impact extraordinar la preţul de raft, acolo unde teoretic s-ar putea reduce semnificativ costul. Asta ar însemna o creştere a consumului. Pe de altă parte, producătorul care se foloseşte o perioadă de timp de acel TVA de 24% în acest moment nu doreşte o reducere a TVA la procente”, a spus Daniel Constantin.
„Vrem să stimulăm procesatorul să cumpere de pe piaţa internă”
Potrivit şefului MADR, în acest moment, pe piaţă există cantitate suficientă de lapte, în acest sens urmând ca procesatorul să fie stimulat să cumpere din ţară mai ales după 1 aprilie 2015, când vor fi eliminate cotele de lapte. „Vrem să stimulăm procesatorul, să aibă un cost cât mai redus şi să cumpere de pe piaţa internă, nu să meargă către zona de importuri. În egală măsură producătorul va fi stimulat cu o plată suplimentară, odată cu eliminarea cotelor de lapte. Vorbim de 250 de euro pe cap de cap de animal pentru producătorii de vaci pentru lapte. Cred eu că este plată suficient de stimulativă, să producă în continuare şi să aibă un cost de producţie ceva mai scăzut, astfel încât să fie competitiv pe o piaţă şi mai liberă de la 1 aprilie 2015”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Fermierii şi producătorii din industria laptelui au analizat, luni, împreună cu reprezentaţii Ministerului Agriculturii, propunerea privind reducerea la 9% a cotei TVA pentru lapte şi produse din lapte. Din păcate, nu s-a ajuns la nicio concluzie.
Nici soluția propusă de Călin Fărgaciu, directorul cooperativei Someș Arieș, nu a avut succes. Acesta a propus ca laptele să fie cumpărat de cooperativă de la fermierii membri cu TVA de 24% și să fie vândut la raft cu TVA de 9%. Diferența urma să o recupereze de la stat cooperativa. Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine, prezent la întâlnire, mai că ar fi fost de acord cu Călin Fărgaciu. Dar, cum se vede, ceilalți fermieri nu s-au lăsat convinși.