ULTIMA ORĂ! Astăzi, a fost convocat Consiliul Științific al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru analizarea situației epidemiologice actuale, anunță un comunicat transmis de ANSVSA pentru AGROINFO. Pe ordinea de zi sunt: situația diagnosticării și genotipării efectivelor de ovine și caprine din România, în contextul evoluției focarelor de scrapie și pericolul pestei oilor.
În urmă cu puțin timp, la sediul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a fost convocată o ședință a Consiliului Științific al ANSVSA.
Consiliul Ştiinţific al ANSVSA va analiza evoluţia focarelor de PPA, acțiunile şi paşii procedurali prevăzuţi de legislaţia naţională, europeană şi internaţională, întreprinși de ANSVSA împreună cu celelalte instituții implicate în gestionarea acestei boli, pentru limitarea efectelor și prevenirea răspândirii virusului.
De asemenea, vor fi dezbătute aspecte ştiinţifice şi tehnice legate de măsurile aplicate pentru protejarea teritoriului național de pătrunderea unor boli importante care evoluează în Bulgaria: pesta rumegătoarelor mici și gripa aviară și conduita care trebuie urmată.
Un alt subiect, care va fi discutat în acest for, este situația diagnosticării și genotipării efectivelor de ovine și caprine din România, în contextul evoluției focarelor de scrapie.
Convocarea întrunirii Consiliului Științific al ANSVSA vine în condițiile în care, pe lânga PPA, România este înconjurată de PRM și gripa aviară, boli care evoluează în ţările vecine.
"În jurul României avem o presiune epidemiologică extraordinară şi constantă. Avem spaţiul estic extracomunitar, unde evoluează pesta porcină africană (PPA). În Ungaria, este o evoluţie accelerată a PPA pe segmentul silvatic, pe porcul mistreţ, iar în Bulgaria, în sud, cea mai mare presiune epidemiologică este generată de statul vecin prin prisma faptului că avem focare în evoluţie de PPA şi poate să se mute riscul în partea de sud-vest.
De asemenea, evoluează gripa aviară, pe care noi nu o avem, dar sigur suntem cu arma la picior, pentru că începe sezonul migraţiei păsărilor, care poate genera un risc sub acest aspect. Nu în ultimul rând, iată că în Bulgaria, în zona riverană frontierei cu Turcia, în premieră nefastă în Europa, evoluează pesta rumegătoarelor mici, o boală extrem de gravă, unde sunt deja 62 de cazuri. Noi luăm toate măsurile cuvenite pentru a reduce la maxim riscul de transfer al bolilor din Bulgaria în România", a declarat preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.
Consiliul Ştiințific al ANSVSA este format din personalități recunoscute, care acordă asistență tehnică și științifică, privind legislația națională și comunitară, în domeniile care au o influență directă sau indirectă asupra ariei de competență a Autorității.