BANI MULȚI LA PUȚINI FERMIERI! Accesul la sprijinul financiar din fondurile europene e dificil pentru mulți fermieri români. Ei se plâng că nu reușesc să obțină finanțare nerambursabilă. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, recunoaște că Ministerul Agriculturii a dat bani foarte mulți la foarte puțini fermieri. Oficialul MADR dezvăluie cum peste un miliard de euro trebuia să ajungă la 12.000 de fermieri, dar au ajuns bani doar la 1.700 de fermieri.
Am dat foarte mulți bani la foarte puțini. Și vă dau un exemplu concludent, ca să se înțeleagă care au fost politicile României după anul 2007. Pe măsura 4.1 de achiziții de utilaje agricole, unde ar fi trebuit să ajungem cu această măsură să-și doteze agricultorii noștri fermele cât mai mult, să-și achiziționeze tractoare și utilaje agricole, să fie foarte competitivi, am avut 1,063 miliarde de euro, am avut un grup țintă inițial de 12.000 de beneficiari și am finanțat doar 1.720 de beneficiari, cu o valoare medie a proiectului de 520 de mii de euro și cu o intensitate de sprijin de 81% ceea ce înseamnă că, din analizele pe care noi le facem la Ministerul Agriculturii, e clar că am greșit. De ce? Am dat bani foarte mulți la foarte puțini.
Noi trebuie să încercăm să echilbrăm modul în care finanțăm agricultura din bugetul european, pentru că este bugetul sigur, și să venim pentru cei care... pentru că sunt nevoile diferite, o fermă mare are nevoie să investească în transformarea materiei prime, ferma mică să se asocieze, să le crească forța de negociere, și la input și la output, practic, trebuie să venim cu niște răspunsuri legate de modul în care este structurată agricultura României. Nu mai putem să mergem în continuare să ne lăudăm cu producții record la materiile prime, pentru că la sfârșitul anului, când ne uităm pe balanța comercială, constatăm că finanțăm industria alimentară a altor state membre.
Consumatorii noștri, din păcate, finanțează locurile de muncă în industria alimentară a altor state membre. De aceea, cred eu că este o oportunitate în viitorul exercițiu financiar, scriem la Planul Național Strategic, scriem cu echipa din Ministerul Agriculturii, și cu ocazia asta vreau să fiu un funcționar model care recunoaște că sunt și funcționari foarte buni în instituțiile statului, profesioniști, care știu să facă politici sustenabile pentru agricultură (...) Suntem la jumătatea scrierii programului, a declarat Emil Florian Dumitru, secretar de stat MADR, într-o dezbatere online organizată de publicația DC News.
În viitorul exercițiu financiar, 2021-2027, România are alocat un buget pentru agricultură de 20,5 miliarde de euro, atât pentru plățile directe ale fermierilor, cât și pentru investițiile în ferme și dezvoltarea satului românesc.