LAPTELE PLEACĂ DIN FERME CU 60 DE BANI PE LITRU ȘI AJUNGE PE RAFT CU PREȚUL DE PESTE 4 LEI. Fermierii români încearcă, de fiecare dată, să le spună necazurile lor oamenilor politici, autorităților. Prețul mic cu care se vinde la poarta fermei un litru de lapte de vacă e o problemă veche și rămasă nerezolvată. Ciudat este că, până să ajungă la raft, prețul se umflă de câteva ori și atinge 4 lei.
Europarlamentarul Daniel Buda (PPE) a fost duminică la Sângeorz Băi, județul Bistrița Năsăud, la Sărbătoarea Măsuratul Oilor. După fiecare întâlnire cu fermierii, eurodeputatul, membru și în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, postează pe pagina sa oficială de Facebook necazurile spuse de fermieri.
Rușinosul preț al laptelui de doar 0,6 lei pe litru, lipsa forței de muncă, precum și incapacitatea autorităților centrale de a-i sprijini pe fermieri au fost doar câteva probleme identificate la Sărbătoarea Măsuratul Oilor!
Am explicat nevoia de a-și depăși barierele psihologice care îi rețin în a încheia structuri asociative deoarece doar prin asociere își pot crea propriile capacități nu doar de producție, dar și de procesare și desfacere. Din păcate, există o rezistență destul de mare deoarece multă lume nu a uitat vechile cooperative agricole de producție (CAP) care au fost extrem de nefuncționale. Cu toate acestea, am întâlnit și exemple de persoane, cum sunt cei de la cooperativa Coșbuc, din comuna cu același nume care au reușit să încheie o structură asociativă funcțională. Sigur, prețul laptelui de 60 de bani pe litru pe timp de vară este unul rușinos și în același timp limitativ în dezvoltarea oricărui fermier.
Lipsa forței de muncă se dovedește a fi un factor distructiv pentru sectorul agricol, chiar dacă Uniunea Europeană se preocupă îndeaproape de zonele care au parte de constrângeri geografice, cum sunt cele din zona Sângeorz Băi-Maieru. Însă fără forță de muncă este greu nu doar să faci performanță, ci chiar să supraviețuiești. Din păcate, nici autoritățile obligate să facă acest lucru, fie că vorbim de cele la nivel județean sau central, nu reușesc, nu pot sau pur și simplu nu îi interesează să ofere o consultanță eficientă pentru fermierii din această zonă.
Apicultura, deși este un sector extrem de important pentru agricultură, este lovită din plin de falsurile grosolane a importurilor de miere. De asemenea, Sângeorz-Băi este o zonă supusă prădătorilor, fie că vorbim de lup sau de urs, le-am explicat fermierilor că pot obține până la 15.000 de euro în astfel de situații.
Cu această ocazie, fermierii prezenți la acest eveniment au fost informați cu privire la procedurile de absorbție a fondurilor europene în agricultură printr-un material informativ pe care l-am realizat în calitate de membru al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a scris europarlamentarul pe pagina sa.