Romsilva a recuperat, în 2011, peste 80.000 hectare de pădure retrocedate abuziv în instanţă, iar alte 420.000 hectare sunt încă în litigiu, însă directorul Regiei este optimist şi în privinţa recuperării acestora.
„Am reuşit să recuperăm 80.000 de hectare de pădure pentru care existau hotărâri definitive şi, practic, le consideram pierdute şi trebuia să le punem în posesie, dar faptul că am câştigat în instanţă demonstrează că vom avea şanse şi în alte dosare. Este vorba de suprafeţe mari de pădure în Mureş, Buzău şi Vrancea. Am câştigat şi pe Bihor, unde se ceruse iniţial 3.000 de hectare, dar hotărârea instanţei, în prima fază, a fost de a da 62.000 de hectare, adică o suprafaţă de pădure mai mare decât are toată direcţia. Au fost nişte decizii ale instanţei ieşite din comun”, a declarat directorul general al RNP-Romsilva, Valerian Solovăstru, citat de Agerpres.
Romsilva se bate în instanţă să recupereze 170.000 ha pădure din Fondul Bisericesc al Bucovinei
Solovăstru a precizat că Romsilva are, în continuare, procese grele pe suprafeţe mari de pădure din judeţele Timiş şi Suceava, suprafaţa totală aflată în litigiu fiind de 420.000 de hectare.
„La ora actuală, mai avem în litigiu 420.000 de hectare de pădure, cea mai mare suprafaţă la Suceava, cu Fondul Bisericesc, respectiv 170.000 de hectare, dar mai avem suprafeţe mari şi la Mureş, Vrancea şi Timiş. Sunt procese de cursă lungă, dar faptul că avem câteva hotărâri favorabile în instanţă ne dau ceva speranţe că vor fi judecate mai cu obiectivitate toate dosarele. Avem de exemplu, la Reghin, o hotărâre unde erau solicitate suprafeţe de o societate comercială care nu avea dreptul legal, iar această hotărâre desfiinţează o astfel de societate şi crează astfel un precedent”, a explicat şeful Romsilva.
Din cauza litigiului existent între Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) şi statul român, reprezentat de Romsilva, pentru retrocedarea celor aproximativ 167.000 de hectare de păduri din judeţul Suceava, investiţiile în zonă au fost blocate de mai bine de 10 ani. De asemenea, procesul din judeţul Timiş vizează retrocedarea a 12.000 de hectare de pădure, dar pe o reconstituire ilegală.
Regia administrează 3,5 mil ha de pădure a statului şi 1 mil. ha de pădure privată
Suprafaţa totală a fondului forestier din România este de 6,4 milioane ha, din care Romsilva administrează 3,5 milioane ha de pădure proprietatea statului şi aproape 1 milion ha de pădure din proprietatea privată.
.