Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură a fost modificată printr-o nouă Ordonanţă aprobată în ședința Guvernului din data de 1 octombrie 2014.
Iată ce s-a schimbat la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice generate de boli şi/sau dăunători la plante şi animale, de un incident de mediu sau alţi factori naturali! „Modificarea și completarea este necesară pentru asigurarea corelării dispozițiilor OUG nr.64/2013 cu prevederile Regulamentului nr.1305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală din FEADR și cu fișa măsurii cuprinsă în PNDR 2014-2020 în ceea ce privește tipurile de riscuri acoperite prin extinderea şi la fenomene climatice nefavorabile precum seceta, inundaţiile sau îngheţul de iarnă, regulile privind eligibilitatea sprijinului acordat prin PNDR prin includerea posibilității rambursării din fonduri UE și de la bugetul de stat a compensațiilor plătite de fondul mutual fermierilor în cazul unor pierderi economice determinate de riscurile acoperite de OUG”, se arată în actul normativ.
De asemenea, având în vedere specificul activităţii desfășurate de către fondurile mutuale, a fost reglementat rolul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în procesul de acreditare a acestora, respectiv acordarea avizului prealabil în scopul înscrierii asociaţiei în Registrul asociațiilor și fundațiilor, eliberarea unui aviz de funcţionare în vederea obținerii acreditării din partea MADR.
Prin actul normativ au mai fost actualizate prevederile OUG legate de forma de organizare a fondului mutual, conținutul actului constitutiv și al statutului, precum și cele referitoare la organele de conducere având în vedere scopul constituirii fondurilor mutuale în temeiul acestui act normativ, respectiv asigurarea împotriva riscurilor menționate expres și posibilitatea solicitării de sprijin din FEADR, în condițiile regulamentelor europene aplicabile finanțării programelor de dezvoltare rurală și, în acest scop, necesitatea protejării intereselor financiare ale UE conform reglementărilor europene privind gestionarea FEADR.