Comisia Europeană a anunţat luni, 7 septembrie 2015, că va debloca 500 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe producătorii agricoli europeni, după ce câteva mii de fermieri au luat cu asalt Bruxelles-ul exact în ziua în care miniştrii Agriculturii din UE s-au reunit pentru a găsi soluţii la criza prin care trece în prezent sectorul agricol din UE.
„Acest pachet va permite ca 500 de milioane de euro din fondurile UE să fie distribuite imediat în beneficiul fermierilor”, a spus vice-preşedintele Comisiei Europene (CE), Jyrki Katainen, în discursul susţinut în Consiliul miniştrilor Agriculturii din UE. Potrivit propunerilor Comisiei, cea mai mare parte a acestui pachet urmează să fie furnizată către toate statele membre pentru sprijinirea sectorului laptelui.
Potrivit vice-preşedintelui CE, măsurile propuse de Comisie vizează trei aspecte: dificultăţile de cash-flow (fluxul de lichidităţi) cu care se confruntă fermierii, stabilitatea pieţei şi funcţionarea lanţului de aprovizionare.
Avansul din SAPS creşte la 70%, iar cel din plăţile pe agromediu la 85%
Concret, pentru a rezolva parţial problema lichidităţilor, Comisia Europeană va permite Statelor Membre să plătească fermierilor un avans de 70% (faţă de 50%) din plăţile directe (inclusiv sprijinul cuplat şi plata pentru tineri fermieri), începând cu 16 octombrie 2015. De asemenea, Statele Membre vor putea plăti un avans de 85% (faţă de 75% până acum) din sprjinul pe unele măsuri din PNDR (agromediu, zone defavorizate).
Noi scheme de depozitare pentru lactate şi carne de porc
Pentru stabilizarea pieţelor, CE propune o schemă nouă de depozitare privată în sectorul lactatelor şi cel al cărnii de porc, fonduri suplimentare şi mai uşor accesibile pentru promovarea produselor din cele două sectoare, eforturi suplimentare pentru ridicarea barierelor netarifare în ţări terţe, precum deschiderea de pieţe noi.
Pentru funcţionarea lanţului de aprovizionare, va fi constituit un Grup de lucru la nivel înalt care se va concentra pe teme specifice şi clar definite, ce includ şi creditarea fermierilor şi instrumente financiare pentru sectorul agricol. De asemenea, raportul asupra măsurilor din sectorul lapte va fi analizat mai repede, în 2016, faţă de termenul iniţial de 2018, avându-se în vedere posibila prelungire şi îmbunătăţire a acestor măsuri, precum şi extinderea unor măsuri similare în alte sectoare.
Totodată, unele măsuri propuse de CE vor viza chestiuni sociale, precum distribuirea de lapte praf către refugiaţii arabi şi îmbunătăţirea schemelor de distribuire a laptelui şi fructelor în şcoli.
România a fost reprezentată la Consiliul miniştrilor de la Bruxelles de ministrul Agriculturii Daniel Constantin şi de secretarul de stat în MADR George Turtoi. MADR a anunţat că delegaţia României va cere la Bruxelles soluții urgente atât pentru fermierii afectați de secetă, cât și pentru producătorii cărora criza din sectorul laptelui le-a diminuat considerabil veniturile.
Cât a cheltuit UE până acum pentru fermierii europeni afectaţi de embargoul rusesc?
Potrivit datelor CE, din august 2014 până în prezent, UE a cheltuit 150 milioane de euro pentru retragerea a 760.000 tone de legume şi fructe, 13 milioane de euro pentru depozitarea privată de lapte praf, unt şi brânzeturi, 40 milioane de euro în sprijin direct pentru producătorii de lapte din patru state UE afectate de embargoul rusesc şi 17 milioane de euro pentru depozitarea privată a 60.000 tone de carne de porc.
În plus, în iulie 2015 CE a anunţat prelungirea măsurilor de sprijin pentru fermierii din sectorul legume şi fructe şi prelungirea măsurilor de intervenţie şi depozitare privată în sectorul lactate.