ANALIZĂ! Agricultura din România înregistrează cel mai mare procent la radierea firmelor, 182%. La sfârșitul lunii aprilie 2019, au fost radiate de la Registrul Comerțului 10.838 de firme din agricultură și pescuit, susține Agerpres, citând o analiză făcută de Sierra Quadrant.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, 55.942 de firme au fost radiate în primele patru luni ale acestui an la nivel naţional, în creştere cu 94,3% faţă de perioada similară din anul precedent.
"Este cel mai mare număr de firme radiate, în primele patru luni, din 2009 şi până în prezent. Dacă trendul continuă, 2019 ar putea aduce, astfel, un număr record de firme radiate, ce ar putea trece de graniţa de 100.000 de firme", estimează experţii de la Sierra Quadrant.
Potrivit analizei citate, în ceea ce priveşte domeniile economice cu cele mai multe radieri de firme (V2008), la finalul lunii aprilie conducea detaşat sectorul comerţului, cu 17.349 companii, urmat de agricultură, silvicultură şi pescuit cu 10.838, construcţii (5462), industria prelucrătoare (4457), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4223) şi Informaţii şi comunicaţii (2086).
Cel mai mult au crescut radierile de activitate în agricultură (182%), industria extractivă (137%), comerţ (130%) şi construcţii (125%).
Potrivit experţilor, creşterea spectaculoasă a numărului firmelor radiate are la bază două motive principale. Pe de o parte sunt antreprenorii care îşi radiază companiile în mod voluntar, în contextul unui mediu economic plin de provocări şi, pe de altă parte, avansul numărului de firme radiate este generat de închiderea unui număr semnificativ de proceduri de faliment.
Un alt motiv puternic pentru care au fost radiate firmele din agricultură este Legea 182/2016 care prevede că „PFA (persoana fizică autorizată n.r.) poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”, iar „întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”. Mulți dintre fermierii cu PFA și întreprinderi individuale au fost la un pas să-și piardă subvențiile agricole și să returneze fondurile europene contractate de la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale pentru că Registrul Comerțului le-a radiat firmele și pe mulți dintre ei nu i-a anunțat. Termenul limită pentru modificarea claselor de activitate a fost, inițial, 19 martie 2019. După ce AGROINFO a dezvăluit necazul și disperarea acestor fermieri, autoritățile au prelungit acest termen. Inițial, erau 25.000 de firme din agricultură, amenințate cu radierea.