ANUNȚ MADR! Timp de trei luni, echipe de specialiști din Ministerul Agriculturii au analizat 300 de produse tradiționale românești. Dintre acestea, 100 de produse tradiționale au șanse să obțină recunoaștere europeană, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat remis AGROINFO.
Până în anul 2019, din cele 100 de produs aproximativ 20 sunt în atenția Ministerului Agriculturii pentru finalizarea documentației conform Regulamentului european nr. 1151/2012 şi a legislaţiei naţionale corespunzătoare acesteia.
Pe lista produselor românești care pot obține recunoaștere europeană au fost incluse: Telemea de Vaideeni, judeţ Vâlcea, Telemea de Sibiu, Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virșli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti, etc.
În prezent, România are înregistrate ca indicații geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Țara Bârsei (IGP), Telemea de Ibănești (DOP). Alte trei produse se află în analiză la Bruxelles respectiv Cârnați de Pleșcoi ((IGP), Scrumbie de Dunărea afumată (IGP) și Cașcaval de Săveni (IGP). Tot pentru obținerea de indicații geografice protejate se află într-un proces de verificare și un număr de nouă băuturi spirtoase: Vinars Târnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palincă, Horincă de Cămârzana, Țuica de Argeș, Țuica Zetea de Medieșu Aurit.
Produsele care vor fi propuse pentru recunoaștere europeană au fost căutate în 40 de județe, în cadrul “Programului de încurajare a produselor tradiționale” din Capitolul Politici Agricole şi Dezvoltare Rurală a programului de guvernare 2017-2020. Astfel, specialiştii Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene au găsit aproximativ 300 de produse la nivelul României, care se pot încadra pe sistemele de calitate naţionale şi europene (naţionale - produse tradiţionale, rețetă consacrată şi pe cele europene – Denumire de Origine Protejate (DOP), Indicații Geografice Protejate (IGP) şi Specialități Tradiționale Garantate (STG). Dintre acestea, așa cum am spus, 100 de produse românești au toate șansele să obțină recunoaștere europeană.
Potrivit comunicatului MADR, producătorii români vor fi ajutați să-și promoveze produsele prin organizarea de târguri cu produse tradiționale, de piețe volante, cât și acordarea de asistență pentru fermieri în vederea înregistrării produselor agricole și alimentare pe sistemele de calitate europene. De asemenea, operatorii economici din industria alimentară vor fi consiliați pentru înregistrarea pe rețete consacrate românești și pentru extinderea documentației tehnice aferente rețetei consacrate românești.
Sursa: Ministerul Agriculturii