OFICIAL UNIUNEA EUROPEANĂ! Un raport al Uniunii Europene, publicat pe 18 decembrie 2017, arată că suprafața agricolă este într-o continuă scădere. Declinul este cauzat de urbanizare și de folosirea suprafețelor de teren pentru construcții și mai puțin pentru culturile agricole. Același document susține că este în continuă creștere cererea de cereale, dar prețurile rămân scăzute.
Suprafața de teren utilizată în scopuri agricole în UE va continua să scadă până în 2030, ca urmare a creșterii urbanizării în Europa. Dar acest declin nu va opri creșterea producției unor culturi arabile în aceeași perioadă, conform raportului privind perspectivele agricole ale UE publicat la 18 decembrie 2017, citat de un comunicat al Comisiei Europene.
Suprafața utilizată în agricultură va scădea la 172 milioane ha față de nivelul actual de 176 milioane ha, cu o scădere corespunzătoare a nivelului terenurilor arabile din UE de la 106,5 milioane ha în 2017 la 104 milioane ha în 2030. Aproximativ 78% din suprafața UE a fost utilizată pentru activități neagricole în 2016.
Raportul analizează, de asemenea, o gamă largă de culturi agricole din Europa. În ceea ce privește zahărul, raportul constată că scade consumul european de zahăr pe măsură ce alimentele mai naturale, ecologice și sănătoase devin mai atractive pentru consumatori. Acest lucru înseamnă că va continua să scadă consumul de zahăr până-n 2030 în ciuda creșterii globale a consumului de zahăr la nivel mondial prevăzută pentru aceeași perioadă. Reducerea consumului de zahăr în UE este de aproximativ 5%, de la 18,5mt în 2017 la 17,5mt în 2030. Această schimbare va favoriza izoglucoza și alți îndulcitori, pentru care vânzările ar urma să crească de la 0,8mt în 2017 la 1,8mt în 2030. Cu toate acestea, sfârșitul recent al cotelor de zahăr în UE va conduce la o creștere a producției globale de zahăr la nivel european de aproximativ 12% până în 2030, în comparație cu producția medie din ultimii cinci ani, producătorii din UE găsind noi piețe în altă parte a lumii pentru produsele lor.
Se așteaptă, de asemenea, o scădere a prețului zahărului, ceea ce va duce la un decalaj mai mic între prețurile UE și prețurile mondiale, la aproximativ 40 EUR / t. Aceasta ar trebui să conducă la reducerea la jumătate a importurilor și la dublarea exporturilor până în 2030.
Culturile de cereale cresc. Se estimează că producția de cereale din UE va continua să crească, de la 301 de tone în 2017 la 341 de tone în 2030, determinată în principal de cererea de hrană pentru animale, în special pentru porumb. Cererea de cereale în UE este așteptată să crească cu 10% până în 2030, în comparație cu media din 2012-2017, de la 283,5 milioane tone în 2017 până la 308,5 milioane în 2030. În ceea ce privește piețele finale, cea mai mare parte a cerealelor din UE se utilizează în continuare pe piața hranei pentru animale și este de așteptat să crească datorită creșterilor preconizate la producția de lapte și de carne.
Cu toate acestea, se estimează că prețurile vor rămâne scăzute până în 2030. Raportul prevede, de asemenea, performanțe bune pentru cerealele UE pe piețele de export, vânzările fiind probabil să crească cu 35% față de media ultimilor cinci ani, de la 38mt în 2017 la 52,8mt în 2030. Prețurile cerealelor UE vor rămâne scăzute pentru următorii ani. Cu toate acestea, condițiile meteorologice nefavorabile ar putea afecta prețurile cerealelor în viitor.
Culturile de proteine au cunoscut recent o revigorare puternică, producție record în 2017/18, ajutată de politici favorabile (de exemplu normele UE privind ecologizarea) și de o cerere mare de proteine pentru creșterea animalelor, pentru producția mai intensă și cea ecologică.
Cererea consumatorilor pentru produsele derivate de la animale care nu sunt hrănite cu furaje modificate genetic continuă să crească și de acest lucru ar trebui să beneficieze în viitor sectorul de proteaginoase din UE. Raportul prevede totuși o încetinire a creșterii terenurilor cultivate cu culturi proteaginoase, în principal ca urmare a scăderii prețurilor la furaje și a costurilor de producție mai mari.
O parte considerabilă a culturilor de semințe oleaginoase cultivate în UE (în special semințele de rapiță) este utilizată pe piața biocombustibililor și este de așteptat ca cererea scăzută de uleiuri vegetale pentru utilizarea în biocarburanți să aibă un impact asupra pieței globale. Raportul menționează că producția rămâne strâns legată de politica generală a UE privind biocarburanții și de impactul mai larg asupra mediului. Deoarece politica agricolă comună este actualizată în prezent, este dificil să se prevadă cu certitudine cum se va dezvolta piața. Actualul motor al biocarburanților în UE este utilizarea lor în transportul rutier, iar raportul arată o scădere a utilizării biocarburanților, în conformitate cu scăderea consumului de benzină și motorină. Prin urmare, vânzările de biocombustibili se așteaptă să scadă de la 15,1 mt în 2017 la 13,5 mt în 2030, la rândul său, împingând producția de biocombustibili de la 14,3 mt în 2017 la 13,1 mt în 2030, după ani de stabilitate relativă. Ca efect, producția de rapiță ar putea să scadă de la 22,3 mt în 2017 la 20,7 mt în 2030).
Nu este totuși singura modificare care ar putea afecta producția de rapiță din UE. Raportul prevede, de asemenea, o trecere de la rapiță la soia. Producția de boabe de soia din UE se așteaptă să crească de la 2,7 milioane tone în 2017 la 3 milioane în 2030. Cu toate acestea, această creștere nu este suficientă pentru a crește piața globală de semințe oleaginoase până în 2030, datorită scăderii producției de rapiță. Consumul este așteptat să se stabilizeze, cu o creștere ușoară proiectată de la 51,3 mt în 2017 la 51,8 mt în 2030.
Sursa: Comisia Europeană