După ce au atins un maxim în luna ianuarie (420 euro/tonă), cel mai mare din iulie 2014, prețurile actuale pentru rapiță au scăzut la un nivel minim de 363,25 euro/tonă Euronext cu livrare în mai şi 366,0 euro/tonă, cu livrare în august. Piaţa internaţională se confruntă cu o intensificarea a incertitudinii privind prețul rapiţei. Scăderea prețului petrolului brut, în paralel cu o scădere a prețurilor biocombustibilului pe bază de rapiță produs în EU reprezintă o ameninţare şi pentru preţul rapiţei. Prețurile pentru rapiță vor depinde în mod considerabil de cererea venită din partea statelor UE care, la rândul său, va fi determinată de prețurile din lanțul „petrol-biodiesel-rapiță”.
La noi, de mai mulți ani, rapița este una dintre cele mai profitabile culturi agricole. Ca urmare, tot mai mulţi fermieri au crescut suprafaţa cultivată cu rapiţă. În sezonul 2018/2019 suprafaţa cultivată cu rapiţă şi care a reuşit apoi să ajungă la maturitate a fost cea mai mică din ultimii ani şapte ani. După producţiile record din 2018 şi 2017 (1,67 milioane tone, respectiv 1,61 milioane tone), anul trecut am obţinut numai 685,7 mii tone rapiţă, cu 57% mai puţin decât în 2018.
Preţul petrolului a înregistrat cea mai mare cădere din istorie, iar în martie a scăzut cu circa 55%. A scăzut dramatic consumului de carburanţi la nivel mondial datorită pandemiei coronavirus, iar presiuni suplimentare au fost generate de incapacitatea OPEC şi a Rusiei de a extinde acordul de limitare a producţiei de petrol, aşa cum informează Reuters. Cotaţia petrolului a scăzut luni, 30 martie, la 21,65 dolari/baril, cel mai redus nivel atins din anul 2002. Acum, o uşoară redresare a preţului petrolului (până la 30 dolari/baril) a avut loc ca urmare a anunţului preşedintelui Donald Trump privind o eventuală înţelegere a OPEC cu Rusia privind limitarea cotei de extracţie a petrolului.
Ritmul importurilor UE de rapiță se menţine ridicat. Până la sfârșitul lunii martie, livrările acumulate de la începutul sezonului au fost de peste 4,9 milioane tone. Cei mai importanți furnizori sunt Canada şi Australia, de la care s-au importat în total 2,85 milioane tone rapiță, urmate de Ucraina.
În această toamnă, în Ucraina au fost semănate cu rapiţă 1,37 milioane hectare şi iarna blândă a permis "supravieţuirea" culturii pe cca. 1,3 milioane hectare, aşa cum apreciază statisticile optimiste ale Ministerului agriculturii din ţara vecină.
Şi Canada se aşteaptă la o producţie bună de rapiţă, deşi Agenția naţională de statistică (Statcan) anticipează o scădere de 2%, până la 8,3 milioane hectare a suprafeţei totale cultivată. Totuţi, randamentul mediu estimat este de 2,25 tone/ha, respectiv o producţie totală de 18,5 milioane tone. Statcan apreciază că exporturile canadiene de rapiţă vor fi sezonul următor de 9,5 milioane tone, cu 6% mai mari decât anul trecut trecut.