Tăierea TVA la 9% de la 1 iunie 2015 a determinat o creștere spectaculoasă a vânzărilor, mai ales pe piața produselor din carne. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la mezelurile de calitate și mai puțin la parizer sau cârnații ieftini.
Compania mea are cele mai bune rezultate din istoria ei. Jucătorii mari de pe piața de carne au simțit o creștere a vânzărilor, în iulie, cu un procent de 25%. Este vorba de acel indice de elasticitate, cu cât scade prețul, cu atât cresc vânzările. Reducerea TVA a determinat o scădere semnificativă a prețurilor. Românul mânâncă mai bine și plătește mai puțin. Pot să vă spun că, în general, pe piața produselor din carne, prețul a scăzut cu 9,9%, spune Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii (ARC).
Omul de afaceri Radu Timiș, proprietarul companiei Cristim, a dat și o listă de produse procesate din carne și procentele cu care au scăzut prețurile în luna iulie comparativ cu luna mai.
Produse uscate, de la 14,9% la 25,8%; mici, slănină, carne tocată de la 7,1% la 20,5%; crenvurști de la 12,4% la 14,7%; salam de la 5,7% la 14,1% până și la tobă, un produs mai rar consumat vara, prețul a scăzut de la 2,2% la 6,9%.
Președintele ARC crede că prețurile au trend descrescător în continuare. Radu Timiș a făcut declarațiile în cadrul unei conferințe de presă organizată de Asociația Română a Cărnii la hotel Crowne Plaza din capitală. Alături de președintele ARC au răspuns întrebărilor Gelu Ștefan Diaconu, șeful ANAF și Gabriel Biriș, expert financiar.