Adama
Vinasa Rompak

Provocarea numită FERMA DE FAMILIE

Publicat: 05 mai 2016 - 12:26
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Mică, mijlocie sau mai mare, ferma de familie este acolo unde a fost de mii de ani. Marea provocare este păstrarea ei. Niciodată nu a fost mai aproape de dispariţie ca acum. 

Păşunile şi terenurile fertile sunt confiscate de şmecheri politruci sau de afacerişti veroşi. Înainte vreme nu erai ţăran dacă nu aveai o vacă, cinci oi şi câteva zeci de orătănii. Erai doar un biet pălmaş. Numai bun de pus şef la comunişti. Iar ţăranii au fost numiţi chiaburi şi puşi în lanţuri. Mulţi dintre voi ştiţi cum v-au ţinut părinţii la şcoală din bruma aia de agricultură pe care o făceau şi pe vremea împuşcaţilor. Rudimentar, dar cu toată inima. În zona de deal şi de munte tradiţia nu a murit. Mai ales acolo unde au rămas neîmblânziţi urmaşii dacilor liberi. Acolo unde încă mai sunt turme de oi. Oamenii muncesc chiar şi în pierdere terenul. Să nu-i râdă lumea!

Din păcate, pieţele au dispărut chiar dacă pare că s-au înmulţit. Iar noi ne mirăm că dispar cei care coseau fiecare petec de pământ, ca să aibă nutreţ peste an să-şi crească vitele. Dar ce să mai facă cu laptele şi brânza lor? Li s-a interzis să le mai comercializeze iar procesatorii râd de ei. Nu mai au voie să-şi taie vitele. Cum să mai trăiască aşa?! În schimb, acolo unde sunt marile câmpii au fost mai mereu latifundiari. Sau cum s-or mai numi ei. E ceva natural. Acolo erau iobagi şi şerbi, nu familii de ţărani care au primit o oca de pământ după ce şi-au pierdut bărbaţii prin războaiele boierilor. Terenuri pe care mulţi dintre ei le-au vândut sau care le-au fost luate la colectiv chiar înainte de a se obişnui că sunt proprietari. Nu sunt ei de vină că aşteaptă şi acum bunăvoinţa noilor moşieri sau pur şi simplu eliberarea de glie!

Ţăranii, însă, nu trebuie priviţi ca o problemă socială. Ei au trăit de milenii fără a avea mila nimănui. Ba din contră. Talpa ţării a fost cu adevărat talpa ţării. Răzeşi, moşneni, oameni liberi, cu sabia sub pernă. Oricâţi cotropitori au trecut pe aici, ei şi-au plătit tributul. În cereale, în vite, în copii şi chiar şi în sânge, atunci când nu s-a mai putut altfel. Iar dacă e să luăm la rost răscoalele ţăranilor, le putem număra pe degetele de la o mână. Ei nu fac niciodată grevă. Îşi plătesc dările şi nu aşteaptă prea multe de la ocârmuire. Ştiu că nădejdea e doar în palmele lor bătătorite. Au mai plecat în băjenie, dar s-au întors de fiecare dată la ţarina lor. Cu idei noi, cu bani de investit. Ei nu vor părăsi nicodată definitiv ţara. Au prea mulţi strămoşi de întors odată cu brazda! Au prea multe seminţe de îngropat pentru coliva de pomenire.

Acum aşteaptă doar să nu fie minţiţi şi împiedicaţi să-şi facă treaba. Nu cer decât să-şi poată vinde marfa. Au nevoie de intermediari serioşi care să nu-i jupoaie ca mai toţi negustorii vremurilor trecute. Au produs întotdeauna pentru piaţă. Nu doar să se ghiftuiască ei. Ca să-şi cumpere chibrituri, petrol lampant şi ghete. Câteodată şi o rochiţă înflorată pentru frumoasele lor soţii. Între timp nevoile lor au crescut. Dorinţa de a avea o locuinţă decentă, apă curentă şi acces la învăţătură şi dispensar au mărit şi necesităţile. Nevoia de cash i-a făcut pe unii să plece din ţară iar pe alţii să dezvolte ferma. Am cunoscut mulţi astfel de fermieri. De obicei au fost ba tehniceni veterinari, ba şoferi de autobuz, ba tractorişti la CAP sau IAS. Oameni care au scos cumva capul în lume. Unii se zbat între a trece dincolo de mica fermă sau de a găsi o modalitate de a rotunji afacerea. Au început să proceseze sau au deschis o mică pensiune. Dar şi aici se lovesc de cerbicia aşa ziselor autorităţi, mai locale sau mai judeţene. În loc de un sprijin real, în loc de o consultanţă care să le deschidă noi orizonturi. Poate de aceea este atât de faultată iniţiativa camerelor agricole ale fermierilor care ar putea coagula energiile acestor ţărani evoluaţi. Care nu prea ştiu cum să fenteze APIA. Iar atunci când sunt pedepsiţi pentru îndrăzneala de a face ceva, lasă capul în jos de parcă ar fi fost prinşi la furat. Ei sunt bolnavi de bun simţ şi răbdare. O boală pe care acest popor o poartă prea adânc!!!
(...)

Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 1-14 mai 2016!

Vizualizat: 5934 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
05. 07, 2016. Saturday 18:34

daca urmaresti cu atentie o sa constati ca mica ferma nu te poate sustine ,doar vei minca produse de inalta calitate ce nu prea le apreciaza mulimea cu bani.ca sa produca mica ferma trebuie sa investesti mereu ches , intoarcerea banilor este anevioasa si dupa 6 luni .pensiile si salariile membrilor de familie ,unde generatiile gospodaresc impreuna duc la prosperitatea lor :utilaje ,masini,case decente .jmecherii imbogatiti din subventii cand nu controla nimeni nimic,nu sunt cei care prospera din truda fermei iar acum cand s-au prins mai multi ,hop si taraboiul . iubesc aceasta natie .

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii