Adama
Vinasa Rompak

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 16 – 22 IUNIE 2020!

Publicat: 16 iunie 2020 - 11:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme în general normală, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 16...24°C, valori apropiate de mediile multianuale, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 21...28°C, în cea mai mare parte a țării. Temperatura minimă a aerului va oscila între 10...20°C, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Instabilitatea atmosferică va fi în continuare accentuată și se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, dar și torențiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, iar local vor fi condiții de producere a grindinei. De asemenea, cantitățile de apă prognozate vor depăşi local 15-25 l/mp şi izolat, 35-50 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Moldova, Dobrogea și Crișana, cea mai mare parte a Munteniei, local în centrul, estul și sudul Olteniei, nordul și nord-vestul Banatului, centrul și izolat estul Transilvaniei. Gradul de aprovizionare cu apă al solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Banat și Transilvania, nordul, local estul și sud-vestul Olteniei, nordul, nord-vestul, izolat în sudul și estul Munteniei.

În cultura neirigată de porumb, rezerva de apă în stratul de sol 0-50 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Banatului, Transilvaniei și Moldovei, izolat în sud-vestul Dobrogei. În Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în estul, nordul și sudul Munteniei, sudul și centrul Olteniei, nordul și nord-vestul Banatului, sudul și izolat estul Moldovei, centrul Transilvaniei, conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile de vegetație în parcurgerea proceselor de creștere și dezvoltare ale culturilor agricole vor fi normale și chiar intensificate, ca urmare a temperaturilor favorabile din aer și sol, în special pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Pe ansamblu, la culturile de câmp înființate în epoca optimă starea de vegetație se va menține bună și medie, respectiv medie și slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică, îndeosebi din sud-estul, sudul și local în estul și vestul țării precum și în semănăturile tardive.

Orzul și grâul de toamnă se vor afla la înspicare, înflorire și maturitate în lapte (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. Cele mai avansate în vegetație vor fi culturile din jumătatea de sud a țării aflate la maturitatea în ceară (10-70%).

Rapița din sudul, sud-estul, estul, centrul și nord-vestul teritoriului agricol va parcurge formarea silicvelor și a boabelor în silicve (20-100%), precum și maturitatea deplină (10-40%).

La cultura de floarea-soarelui predominantă va fi faza de înfrunzire (8-20 frunze) în majoritatea regiunilor, iar local în jumătatea de sud a țării se va semnala formarea calatidiului (10-50%).

În funcție de data semănatului, la porumb se vor înregistra răsărirea și creșterea frunzei a 3-a (60-100%), precum și înfrunzirea (7-14 frunze), în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

În principalele bazine de cultură, la sfecla de zahăr se va definitiva răsărirea (90-100%), semnalându-se totodată fazele de dezvoltare a aparatului foliar și alungirea axei hipocotile (10-60%).

Fenologic, cartoful se va afla la formarea/creșterea lăstarilor laterali și tuberizare (10-100%), iar soiurile timpurii de consum își vor continua îmbobocirea și înflorirea (10-100%).

Speciile de sâmburoase (cais, cireș, vișin, piersic, prun) vor parcurge acumularea zaharurilor în fructe și coacerea acestora, precum și înfrunzirea, iar cele semințoase (măr, păr, gutui), creșterea lăstarilor/frunzelor și a rodului, în toate plantațiile pomicole. De asemenea, la soiurile extratimpurii și timpurii de cireș, vișin și cais ajunse la maturitatea de consum se vor efectua lucrările de recoltare.

La vița de vie se vor semnala fazele de înfrunzire, apariția inflorescențelor și înflorire în aproape toate podgoriile, precum și formarea și creșterea boabelor la soiurile timpurii.

În general, lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, prașile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi întrerupte temporar de precipitațiile prognozate.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea aplicării tratamentelor fito-sanitare în culturile de câmp;
• Efectuarea tratamentelor chimice împotriva bolilor și dăunătorilor în plantațiile pomi-viticole;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, prașile mecanice/manuale);
• Administrarea îngrășămintelor chimice la prășitoare;
• Aplicarea irigațiilor pe suprafețele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.

* Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.

Vizualizat: 5239 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii